EDA

Dodelijke slachtoffers op Condroz Rally zijn meisje (16) en jongen (18): “Ze waren op slag dood”

In de provincie Luik zijn twee toeschouwers om het leven gekomen tijdens de Condroz Rally. De toeschouwers om het leven kwamen zijn twee jongeren van 16 en 18 jaar oud. Dat bevestigt het parket.

LEES OOK. Dodelijk ongeval tijdens rallywedstrijd Condroz is niet het eerste in België: een overzicht

De hulpdiensten kregen even voor 15.30 uur een oproep voor een incident op het parcours van de 48ste editie van de Condroz Rally. De wagen nummer 22, een Skoda, van het duo Emeric Rary en Fabrice Henry raakte om nog onduidelijke reden van de baan in de rue Alphonse Nicolas in Moha, een deelgemeente van Wanze. Op dat moment was het aan het regenen.

“De wagen raakte een klein muurtje, kwam op zijn flank terecht en raakte vervolgens een groep toeschouwers die in een voor publiek verboden zone stonden”, melden de organisatoren in een persbericht. “De auto is tot stilstand gekomen in de tuin van de buren”, verklaart een getuige aan RTL. “Verschillende brandweerwagens en ziekenwagens kwamen ter plaatse.”

Tieners overleden

Een 16-jarig meisje uit Hannuit en een 18-jarige jongeman uit Hoei zijn ter plaatse overleden, bevestigt het parket. Het zou gaan om een koppel. Vermoedelijk waren ze op weg naar het huisnummer 519, waarvan ze de bewoners kenden. “Er was ook een groep jongeren die eerder op de dag verschillende opmerkingen hadden gekregen om deze gevaarlijke zone te verlaten, maar de twee jonge dodelijke slachtoffers maakten geen deel uit van die groep”, luidt het in een mededeling.

Er vielen ook verscheidene gewonden. Sommigen werden ter plaatse verzorgd, anderen werden overgebracht naar het ziekenhuis. Geen van de gewonden verkeert in kritieke toestand. Ook de piloot en zijn copiloot naar het ziekenhuis gebracht, maar ze liepen geen ernstige verwondingen op en moeten nog worden verhoord door de politie.

Het parket onderzoekt de omstandigheden van het ongeval. Het voertuig moet nog onderzocht worden, maar vermoedelijk is het ongeval te wijten aan de slechte weersomstandigheden en het gladde wegdek. Copiloot Isi Lemahieu, een andere deelnemer aan de Condroz Rally, getuigt op Facebook dat de wegen spekglad waren als gevolg van hevige regenval.

Na het ongeval is in het ziekenhuis van Hoei een crisiscentrum opgericht. Alle getroffenen kunnen hier vanaf 18 uur terecht bij de psychosociale eenheid die in het ziekenhuis is ingericht of kunnen telefonisch contact opnemen via het nummer 085-27 81 11.

De wedstrijdleiding neutraliseerde onmiddellijk de klassementsproef 17 en annuleerde de laatste getimede sectie van de rally. Er wordt geen podium of prijsuitreiking georganiseerd.

Tijdens eerdere edities van de Condroz Rally vielen al meermaals doden en gewonden.

In 2003 verloor een rallyrijder de controle over het stuur en raakte zijn voertuig de 14-jarige Tristan, met fatale gevolgen. Er vielen ook drie gewonden, onder wie een persoon die de tiener vergezelde. De slachtoffers bevonden zich in een gevaarlijke zone, die evenwel toegankelijk was voor het publiek. Nadien werd rallyrijder Eddy Snaet uit Staden door de politierechtbank van Hoei vrijgesproken voor onvrijwillige slagen en verwondingen en onvrijwillige doodslag.

In 2011 kwamen een 26-jarige vrouw uit Hoei en een 50-jarige vriend van haar vader om het leven bij een spectaculair ongeval. De auto van een Nederlands team knalde tegen de borstwering van een brug en katapulteerde een regen van zware stenen in het publiek.

Vier jaar geleden is eveneens een dodelijk ongeval gebeurd tijdens de Condroz Rally. Eén van de wagens raakte in 2018 van de weg en botste hard tegen een elektriciteitspaal. Copiloot Rik Vanlessen, een 52-jarige Limburgse ondernemer, overleefde de crash niet.

Vastgoed

Jobs in de regio