Secretaris Piet Steeman gaf deze zomer nog een uiteenzetting aan de leden van de Prachtduif. © RR

De Prachtduif Turnhout bestaat 100 jaar en viert dat met expo: “Trefpunt voor ervaring, kennis en materiaal voor sierduiven”

Turnhout -

Tien aanwezigen riepen op maandag 15 mei 1922 Maatschappij De Prachtduif in het leven in zaal Alcazar op het Turnhoutse Zegeplein. De 74 huidige leden tonen zaterdag 19 en zondag 20 november meer dan achthonderd sierduiven tijdens hun jaarlijkse tentoonstelling.

Wouter Adriaensen

Het archief van Koninklijke Club De Prachtduif Turnhout bestaat grotendeels uit oude schriftjes. Met sierlijke pennentrekken wordt er verslag gedaan over activiteiten, de financiën en de prijswinnaars van tentoonstellingen. “In het eerste huishoudelijke reglement werd het verboden om tijdens de maandelijkse vergadering te spreken over politiek, taalkwesties en alles wat niet op de dagorde vermeld stond”, vertelt secretaris Piet Steeman. “Wie een duif binnenbracht van een ander lid, kreeg een beloning van 10 Belgische frank. De eigenaar moest 20 Belgische frank betalen aan de penningmeester.”

82 van de 100 jaar

Piet dook diep in de geschiedenis van de honderdjarige vereniging. “Tijdens de oorlogsjaren waren er grote uitdagingen bij het houden van neerhofdieren (pluimvee en andere kleine dieren die traditioneel op boerderijen worden gehouden, red.). De Duitse bezetter controleerde alles dus de dieren moest verborgen worden op zolders en in kelders. Voeder was gerantsoeneerd en werd begraven in tuinen.”

In 1972 kreeg de Prachtduif de titel Koninklijke van het koningshuis. Dat werd gevierd in een zaal naast de fabriek van voorzitter Karel Keuppens, in het bijzijn van de burgemeester, enkele schepenen en secretaris Jos Verheyen. “Toen ik zelf een jonge knaap van 21 was, kwam ik via medewerkers van de Warande, waar een tentoonstelling plaatsvond, in contact met Jos”, herinnert Piet zich. “Ook al was hij toen niet meer actief bij de Prachtduif, hij heeft me toch verder geholpen. Toen hij 93 was, heeft hij zijn persoonlijk archief overhandigd aan mij. Een jaar later is hij overleden. Hij was 46 jaar secretaris, ik ondertussen 36 jaar. Dat is samen meer dan tachtig van de honderd jaar.”

Hokbezoeken om te koesteren

Vandaag telt de Prachtduif nog 74 leden. Zij komen maandelijks samen voor een vergadering en een lezing over hun grote passie, sierduiven en aanverwante onderwerpen uit de wereld van de natuur. “We zijn een trefpunt voor het uitwisselen van ervaring, kennis en materiaal. Er zijn vele uitslagen, gebeurtenissen en hokbezoeken om te koesteren. De vele actieve leden maken het waardevol. Ik ben blij dat ik al bijna 25 jaar mag samenwerken met onze huidige voorzitter René Diels.”

De jaarlijkse tentoonstelling van de Prachtduif vindt plaats op zaterdag 19 en zondag 20 november, zaterdag van 16u tot 22u en zondag van 10u tot 17u in Den Donk, Kapelweg 52. Er zijn meer dan achthonderd sierduiven te zien, de toegang is gratis.

De viering van 50 jaar de Prachtduif, met rechts vooraan toenmalig secretaris Jos Verheyen. © RR

www.prachtduif.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio