Antwerpenaar verkiest Quinten Matsijs tot bruinste kroeg van ’t Stad: “Het interieur moet als erfgoed worden beschermd”
Quinten Matsijs, in de historische binnenstad, is niet alleen het oudste café van Antwerpen, maar nu ook de bruinste kroeg van ’t stad. Dat is het resultaat van een poll op de website van stadsgids en beroepsantwerpenaar Tanguy Ottomer. In dat verband verzorgde Radio Minerva er vrijdag een live-uitzending.
Het café op de hoek van de Moriaanstraat en de Hoofdkerkstraat is al sinds 1565 een herberg, die toen nog ‘t Gulick heette. Later was de Quinten het stamcafé van onder meer Willem Elsschot en Paul van Ostaijen. Het interieur, met middeleeuwse schilderijen, een 250 jaar oud tonspel en glas-in-loodramen ademt dan ook geschiedenis uit. Al zou dat in theorie morgen allemaal zomaar kunnen verdwijnen. En net daarom nam Tanguy Ottomer het initiatief om een ‘bruinste kroeg van ’t stad’-verkiezing te organiseren.
Alweer eentje minder
“Café ’t Keldergat was een van de weinige overblijvende bruine kroegen waar alles kon en mocht. Maar onlangs werd het pand verkocht en het interieur eruit gezwierd. Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Lap, alweer eentje minder …”, vertelt Tanguy Ottomer. “Toen besloot ik om een verkiezing voor de bruinste kroeg van ’t stad te organiseren, een café dat inclusief het interieur als erfgoed zou moeten worden beschermd. Want als ik nu een pak geld had en de Quinten overkoop, dan kan ik alles er zomaar uitgooien. Niemand zou me kunnen tegenhouden.” Het pand zelf is tussen haakjes ook niet geklasseerd.
Stadsgids Tanguy Ottomer, cafébaas Sven Pays en Frank Boekhoff, voorzitter van Radio Minerva, voor ‘de Quinten’. — © Walter Saenen
Een werk van lange adem
In dat verband ging Tanguy al praten met schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud en schepen van Toerisme Koen Kennis. “Bart De Wever, die bevoegd is voor erfgoed, kreeg ik helaas nog niet te pakken. Ik wilde polsen wat er op dat vlak zoal kan gedaan worden. Ze zijn het idee heel genegen, maar het interieur van een café als erfgoed in een wettelijk kader te gieten, is een werk van lange adem. Met deze poll wilde ik ondertussen de eigenaars van bruine kroegen aanmoedigen om hun interieur te behouden én het gegeven bij het publiek onder de aandacht brengen.”
De Antwerpenaren stemden massaal en de Quinten kwam als winnaar uit de bus.
Radio Minerva verzorgde vrijdag een live-uitzending in de Quinten. — © Walter Saenen
Meer fans dan gedacht
“Toen we dat vernamen zijn we meteen op de boot gesprongen en besloten we om hier een live-uitzending te doen. Want het gegeven ‘bruine kroeg’ past perfect bij Radio Minerva”, lacht Frank Boekhoff, voorzitter van de zender op Linkeroever. “Ik was hier zelf trouwens nog nooit geweest, maar kom zeker terug, want de Quinten is echt fantastisch. En ze hebben zelfs ons Minerva bier!”
Sven Pays, die Quinten Matsijs inmiddels al 22 jaar uitbaat, is uiteraard blij dat zijn zaak tot bruinste kroeg van ’t Stad werd verkozen. “Dat is echt heel tof. Ik weet dat dit een mooi café is, maar dat we zouden winnen, dat had ik nooit verwacht. Ook al omdat we, aangezien we een beetje achteraf liggen, minder bekend zijn dan veel andere kroegen. Maar er zijn dus duidelijk veel meer fans dan gedacht.”
Andere finalisten van de poll waren Oud Arsenaal, Borze Café (dat na twintig jaar leegstand opnieuw de deuren opende), De Duifkens en In Den Boer van Tienen. (mibl)
www.quintenmatsijs.be
Hoofdpunten
Louis Lambert (91) is de enige nog levende oud-speler die in 1957 kampioen werd met Antwerp: “Ik hoop dat ze zondag de titel pakken, dan kan ik naar het feestje”
LIVE. Tourist LeMC gaat het publiek in de Bosuil opwarmen, nog 6 uur tot de match van het jaar
Van “dan maar op een bankje op de Bosuil” tot “vroeger terug van vrijgezellen”: Antwerp-fans doen álles om titelmatch te beleven
De ‘Antwerp marginaleuh’ tegen de bourgeois-indianen van Union: een gekleurde handleiding voor de neutrale voetbalfan over hét titelduel