©  AP

Indiase hoofdstad New Delhi sluit scholen door enorme luchtvervuiling “tot de situatie verbetert”

De scholen in de Indiase hoofdstad New Delhi zullen vanaf zaterdag gesloten blijven als gevolg van een gevaarlijk hoge graad van luchtvervuiling. De oorzaak ligt in het noorden van het land, waar landbouwverbranding volop aan de gang is. Ook de uitstoot van voertuigen zorgt voor een dodelijke luchtverontreiniging. “We sluiten de scholen tot de situatie verbetert”, laten de autoriteiten vrijdag weten. “Geen enkel kind moet op welke manier dan ook lijden.”

jvhBron: BELGA

Volgens het Zwitserse luchtkwaliteitsbewakingsbedrijf IQAir was het niveau van gevaarlijke PM 2.5-deeltjes vrijdag 25 keer hoger dan het maximale niveau dat is vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Elke winter, wanneer de lucht frisser wordt, hangt een gele en toxische mist, die veroorzaakt wordt door landbouwverbrandingen en emissies van voertuigen boven de hoofdstad, waar zo’n 20 miljoen mensen wonen.

Delhi - een territorium van India, dat onder meer de hoofdstad New Delhi bevat – wordt consequent gerangschikt bij de meest vervuilde steden ter wereld. Op vrijdag stond het bovenaan IQAir’s lijst van grote steden met de meest muffe lucht. In 2020 schreef een Lancet-studie 1,67 miljoen doden toe aan luchtvervuiling in India in 2019, waaronder bijna 17.500 in de hoofdstad.

De autoriteiten van Delhi maken regelmatig verschillende plannen bekend om de vervuiling terug te dringen, maar die hebben voorlopig weinig effect. De landbouwverbrandingen in de staten Pendjab en andere zijn in principe verboden, maar de boeren blijven onverschillig tegenover de vraag om stil te staan bij de impact ervan op de gezondheid. Ze weigeren over te stappen op minder vervuilende activiteiten. Volgens het Indiase agentschap dat de luchtkwaliteit monitort, zijn de landbouwverbrandingen verantwoordelijk voor een derde van de totale luchtvervuiling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER