© BFM

Nieuwe aanslag in drugsmilieu: woning in Berchem al voor vijfde keer geviseerd, verdachte opgepakt

Berchem -

De woning van de familie E.H. in de Deken de Winterstraat in Berchem werd afgelopen nacht opnieuw het doelwit van een aanslag. Het is al de vijfde keer dat het pand geviseerd wordt. In de buurt kon een 42-jarige Poolse verdachte worden opgepakt. “Zijn betrokkenheid wordt onderzocht”, zegt het Antwerps parket.

nelo

De aanslag gebeurde rond 3.20 uur. “Een explosief werd tot ontploffing gebracht en beschadigde de voordeur van de woning”, vertelt Kato Belmans, woordvoerster van het Antwerps parket. “Zoals voorgaande keren was er enkel materiële schade. Niemand raakte gewond.”

De politie sloot de straat af en er werd een perimeter ingesteld. Het gerechtelijk labo en ontmijningsdienst Dovo zijn ter plaatse voor sporenonderzoek. “In de buurt kon een 42-jarige Poolse verdachte worden opgepakt. Zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslag wordt onderzocht”, aldus Belmans.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

© BFM

De familie E.H. werd de afgelopen maanden al verschillende malen het doelwit van aanslagen. Ze wordt genoemd in verschillende drugsdossiers en is al langer verwikkeld in een gewelddadige vete met andere criminele groepen. Het is al de vijfde keer dat de woning in de Deken de Winterstraat geviseerd wordt. Eind september werd het pand nog onder vuur genomen en beklad. Voor die aanslag konden twee jonge Nederlanders (19 en 20) worden opgepakt.

LEES OOK. Woning in Berchem opnieuw beschoten en beklad, twee verdachten opgepakt in Nederland

Op 3 augustus brachten onbekenden de boodschap ‘snitch’, of verklikker, aan op de voordeur en werd een geparkeerde wagen tegenover de woning in brand gestoken. In juli werd een vuurwerkbom naar het huis gegooid en drie jaar geleden ontplofte er zelfs een granaat op straat.

Op 3 augustus brachten onbekenden boodschap ‘snitch’ aan op de voordeur. © PDR

Ook het pannenkoekenhuisje dat de familie uitbaat in de Volkstraat op het Antwerpse Zuid werd meermaals het doelwit van een aanslag. Op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) moest de zaak eind augustus definitief de deuren sluiten.

Gewapende commando’s

In de straat hangt al enige tijd een mobiele camera, die werd opgehangen na de eerdere aanslagen. Zo kon de politie al verschillende keren een gewapend commando onderscheppen in de omgeving van de Deken de Winterstraat.

Begin september werden nog drie jongemannen met een alarmpistool betrapt in de straat. Het ging om twee 18-jarige en een 15-jarige. Amper een week eerder controleerde de politie in de Lode Vissenaekenstraat, op een boogscheut van de Deken de Winterstraat, vijf Nederlanders in een geparkeerde wagen. In hun wagen lag een kalasjnikov en een kogelwerende vest.

Alle verdachten werden aangehouden door de onderzoeksrechter voor inbreuk op de wapenwetgeving en deelname aan een criminele organisatie.

LEES OOK. Drie mannen opgepakt nadat alweer gewapend commando werd aangetroffen, onder wie één minderjarige

©  BFM

Derde aanslag deze week

Met de ontploffing in Berchem komt de teller van aanslagen deze week op drie te staan. Na een ‘vergisaanslag’ zaterdagochtend, waarbij de gevel van een 90-jarige dame werd vernield, werden de bewoners van de Pieter van Passenstraat op het Valaar in Wilrijk woensdagnacht opnieuw opgeschrikt door een explosie. Ditmaal werd de woning pal aan de overkant geviseerd. In het huis woont een alleenstaande vrouw met drie jonge kinderen.

LEES OOK. Schrik zit er opnieuw in bij 90-jarige dame na nieuwe aanslag in Wilrijk: “Het is toch niet weer ontploft bij mij?”

Volgens verschillende bronnen viseerden de daders ‘Zonnetje’, de partner van de vrouw. Hij kwam eerder al in beeld in verschillende dossiers die voortkomen uit de kraak van Sky ECC. In de berichtendienst zou hij volgens onze informatie gebruikgemaakt hebben van de naam ‘Sunshine’.

Na de vergisaanslag had de politie nochtans een mobiele camera geplaatst, maar dat schrikte de daders duidelijk niet af. Vlak na elke aanslag, kon in samenwerking met de Nederlandse politie een wagen met mogellijke betrokkenen worden onderschept. De onderzoeksrechter heeft in beide gevallen gevraagd voor de overlevering aan ons land.

LEES OOK. ANALYSE. Nu worden de grote drugsbazen pas écht nerveus: Operatie Sky is een blijvertje, bewijst veroordeling De Algerijn

©  BFM

©  BFM

Deken de Winterstraat in Berchem. © BFM

©  BFM

©  BFM

©  BFM

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio