Vastgoedconsulent Jules Lemmens. ©  rr

Het markant oud gemeentehuis van Oelegem werd onlangs als opbrengsteigendom verkocht. Er zijn twee appartementen in ondergebracht voor de verhuur. Zo’n opbrengsteigendom vindt meestal snel een koper in Ranst. ©  kma

1 / 2
thumbnail: Vastgoedconsulent Jules Lemmens. 
thumbnail: Het markant oud gemeentehuis van Oelegem werd onlangs als opbrengsteigendom verkocht. Er zijn twee appartementen in ondergebracht voor de verhuur. Zo’n opbrengsteigendom vindt meestal snel een koper in Ranst.

WONEN IN RANST. “Vlak bij Lier met station blijft Ranst een aantrekkelijke gemeente”

Ranst -

De gemeente Ranst liet in 2019 zelf een woonbehoeftestudie uitvoeren door een studiebureel. Hieruit bleek dat door de sterke verzilvering door tachtigplussers in Ranst er de komende jaren vooral behoefte is aan woningen afgestemd op kleine gezinnen tot alleenstaanden. Jules Lemmens volgt de vastgoedmarkt in Ranst voor Vastgoed Heylen.

Kristin Matthyssen

Oudere woningen vlak bij een steenweg zijn altijd minder waard per vierkante meter. © kma 

1. Wat is de goedkoopste straat/wijk in de gemeente, en waarom?

“Mensen die echt specifiek naar een rustige locatie zoeken met een mooi weids uitzicht, durven nog wel een renovatiewoning aan. Huizen met grote renovatiekosten aan een drukke steenweg, krijgen het moeilijk.”

2. Wat is de duurste straat/wijk, en waarom?

“De Bloemenwijk in Ranst is een gegeerde buurt door de rust, en toch vlak bij het centrum waar alle winkels, scholen en openbaar vervoer zijn. Nieuwe verkavelingswijken zijn altijd in trek.”

3. Wat is het duurste huis dat je al verkocht hebt?

“Wij hebben al verschillende woning rond de 600.000 en 650.000 euro verkocht. Voor een gemeente als Ranst, met weinig mondaine villawijken, zijn dat al hoge prijzen.”

4. Welke soort woningen zijn het populairst in Ranst?

“Veel mensen dromen van een open bebouwing, maar budgettair wordt dat moeilijker en moeilijker. De gesloten en halfopen bebouwingen liggen in een prijsklasse waar de meerderheid van de kandidaat-kopers zich in bevinden.”

“In de praktijk merk ik dat er wel wat ouderen zijn in Ranst die hun vroegere gezinswoning willen verkopen om naar een appartement te verhuizen. Zeker nu met de energiecrisis gaan senioren graag kleiner en energiezuiniger wonen. Vanuit Ranst vertrekken ze dikwijls naar een nieuwbouwflat in Lier, hoe moeilijk ze het soms vinden om hun geboortegrond te verlaten.”

5. Wat verwacht je van de huizenmarkt in deze gemeente in 2023?

“Ranst heeft nog veel agrarische gebieden waar niet gebouwd kan worden. Het aantal bouwkavels is beperkt. De renovatieverplichting, stijgende intresten en renovatieprijzen gaan zeker iets teweegbrengen bij de verkoop van oudere woningen. Tel daar het asbestattest bij dat vanaf 23 november verplicht zal worden. Toch blijft Ranst voor de Antwerpenaars die naar de rand willen uitwijken een aantrekkelijke gemeente, omdat ze direct in Lier zitten, waar je vanuit het station een vlotte verbinding hebt. Uiteindelijk zal elke woning nog wel verkocht geraken aan de juiste prijs.”

MEER OVER Woonvragen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio