Svea bereidt de afternoon tea voor met sandwiches en scones. © BERT DE DEKEN

Harpiste Svea Van den Plas baat verborgen victoriaanse theehuisje uit in hartje Turnhout: “Iedereen verdient rust in het leven”

Turnhout -

Harpiste Svea Van den Plas treedt zaterdag 5 november live op in haar eigen Turnhoutse theehuisje. Svea’s theehuisje is ingericht in victoriaanse stijl en puilt uit met porseleinen theekopjes, handgemaakte kaartjes, poppen en een portret van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. “Ik verzamelde porseleinen theekopjes. Ik wilde er altijd al iets mee doen, dus borrelde het idee op om gewoon zelf een theehuisje te beginnen.”

Noreen Muhammad

Ben je op zoek naar een typisch Britse high tea-ervaring in het hartje van Turnhout? Dan ben je aan het juiste adres bij Svea’s theehuisje in Galerij Vivaldi in de Turnhoutse Gasthuisstraat. Wie het theehuisje binnenkomt, wordt meer dan 150 jaar terug in de tijd gekatapulteerd. De tafels zijn gedekt met witte linnen tafelkleden en decoratieve theepotjes met bloemen. Klassieke liedjes die de sfeer van de victoriaanse tijd oproepen weerklinken op de achtergrond. De uitbaatster loopt heen en weer met gebakjes in haar hand.

De klanten genieten van een kopje koffie en gebak. ©  BERT DE DEKEN

Svea’s theehuisje opende anderhalf jaar geleden in volle coronacrisis en de zaken lopen volgens de uitbaatster heel goed. “We zijn midden in de coronacrisis opengegaan en gestart met take-away. Mensen snakten naar rust en kwamen af en toe een koffietje halen. Dat kwam goed uit, want het was voor mij ook een leerproces. Ik heb altijd in de zorgsector gewerkt en moest mijn vaardigheden in de horeca nog opkrikken. Ik haal veel voldoening uit mijn werk en omring me graag met mensen. Ik zie mijn klanten graag en wil dat ze met mij meewandelen in dit avontuur”, steekt Svea van wal.

“Ik kijk op naar de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Ze is een vrouw met kracht. Samen met mijn verzameling van porseleinen theekopjes was Frida Kahlo deels het vertrekpunt om het concept van mijn theehuis uit te werken. Ik begon hiermee om mijn klanten hun bezorgdheden opzij te laten zetten. Iedereen verdient rust in het leven.”

“In de loop van volgend jaar wil ik graag naast het theehuisje een echt winkeltje in victoriaanse stijl openen. Ik ga er handgemaakte wenskaarten, theepotjes en -kopjes en victoriaanse kleding verkopen. Ik kijk ernaar uit om de winkel op te knappen.”

©  BERT DE DEKEN

Biologisch

Svea presenteert een uitgebreide menukaart. Je kunt er terecht voor een kopje koffie, thee, chocolademelk voor de kindjes, een wijntje voor de liefhebbers, gebak en uiteraard afternoon tea. “Al mijn producten zijn biologisch. De natuur heeft veel te bieden en ik hou mijn ingrediënten graag zo organisch mogelijk. Ik ben tal van marktjes afgegaan om tweedehands servies op de kop te tikken. Alle kopjes in mijn theehuisje hebben hier een tweede leven gekregen. Ik organiseer ook afternoon tea’s. Dat is een traditie die bijna 200 jaar teruggaat. De Britten hebben er een fijne kunst van gemaakt. Het werd een echte traditie, met dank aan Queen Victoria. De lichte maaltijd overbrugt de kloof tussen lunch en diner met een aanbod van sandwiches, scones, zoete lekkernijen en kopjes thee. Ik ben speciaal naar Londen gegaan om inspiratie op te doen voor mijn afternoon tea.”

Durven dromen

“De kernboodschap die ik wil meegeven is dat je altijd moet durven dromen. Iedereen is welkom in mijn zaak. Zelfs als er mensen binnenstappen die alleen maar naar het toilet moeten, is dat geen enkel probleem. Aan het toilet hangt er een foto van een engeltje waar mensen naar kijken en een klein moment van rust vinden. Zelfliefde is cruciaal voor een mens. Je kunt pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf bent.”

Op zaterdag 5 november treedt Svea live op in haar zaak van 18 tot 19u. Svea’s theehuisje is te vinden in de Vivaldi galerij - Gasthuisstraat 60. Ze is ook terug te vinden op Instagram: sveastheehuisje

Het theehuisje verkoopt merchandise van de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo. ©  BERT DE DEKEN

In de bovenverdieping van het theehuisje zien we de harp van Svea.  ©  BERT DE DEKEN

Het theehuisje heeft een ook een winkeltje met wenskaarten, poppen en theekopjes. ©  BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bedrijven Kempen