De stellingen reiken tot hoog in de nok. Rechts ook een van de moderne glasramen. ©  kma

Sint-Gummarus Emblem is klaar voor de winter: warmste parochiekerk van Vlaanderen

Emblem -

De Sint-Gummaruskerk van Emblem staat binnen helemaal in de steigers. Tot tegen het plafond zijn er loopplanken waar de schilders van Groep Intro met hun plamuurmessen en borstels bezig zijn. Het vormt het sluitstuk van een tien jaar durende renovatie, inclusief vloerverwarming, wat de Sint-Gummaruskerk letterlijk een van de warmste parochiekerken van Vlaanderen maakt.

Kristin Matthyssen

Altaar, schilderijen, orgel, religieuze beelden: het kerkmeubilair en -interieur is volledig afgedekt met doeken, wat alles een beetje in een Halloweensfeer doet baden. “We zijn nu drie weken bezig en hebben tot dusver bijna al onze tijd gestoken in het afsteken van afgebladderde verf en plamuren”, zegt Mario van Groep Intro, een bedrijf dat wel vaker kerken schildert. “Pas nu kunnen we echt beginnen schilderen. Ik hoop dat we tegen nieuwjaar helemaal rond zijn.”

Elke vrijdag maken de schilders de stoelen weer bloot en zetten ze alles klaar onder de stellingen voor de eucharistie op zaterdag. “In Emblem kunnen ze hun mis precies niet missen”, stelt Mario vast. Frans Marivoet van de kerkfabriek Sint-Gummarus Emblem bevestigt dit. “Dankzij onze populaire pastoor Jan Helsen (87) trekken onze zaterdagvieringen nog zo’n honderd gelovigen. Op zondag is er ook nog een dienst in de Sint-Gummaruskapel.”

©  kma

De schilderwerken vormen het sluitstuk van een tien jaar durende restauratie, waarbij de kerkfabriek radicale keuzes maakte, waar ze nu wel blij om is. Zo werd de kerkvloer tachtig centimeter uitgegraven voor de aanleg van vloerverwarming en isolatie. Op de kerkzolder ligt 75 centimeter isolatiekorrels. “Waardoor we nu een constante temperatuur van vijftien graden kunnen handhaven en in het weekend zelfs achttien graden. Terwijl we minder verbruiken dan acht jaar geleden”, zegt Frans Marivoet. “Achteraf gezien is het spijtig dat we op dat moment niet ineens een warmtepomp lieten plaatsen.”

©  kma

Een andere radicale keuze was het vervangen van de oude glasramen door goed geïsoleerde nieuwe moderne ramen van ontwerpster Christine Vanoppen. De aannemer was Glasmalerei Peters van Paderborn uit Duitsland.

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio