Het is D-day voor Hein Vanhaezebrouck en Robin Veldman. ©  rr

Alleen winnen volstaat: Anderlecht en AA Gent willen vanavond ontsnappen aan Scandinavisch drama

Het is van moeten donderdagavond voor Anderlecht en AA Gent. Paars-wit treft het Deense Silkeborg, de Buffalo’s ontvangen het Noorse Molde. Alleen winst volstaat om Europees te overwinteren en hun povere seizoen nog enigszins te reanimeren. Zet u schrap voor twee Scandinavische thrillers.

Jürgen Geril

Het is er nog vroeger donker dan hier, de bossen zijn desolaat en de vlaktes wijd. Het is in die sfeer – zeg gerust het decor uit de Deense thrillerreeks The Killing – waarin Anderlecht vanavond aan de slag moet, op bezoek bij Silkeborg.

Paars-wit laat zich hier best niet vangen. Het seizoen tot nu toe was desastreus en een Europese uitschakeling in deze poule zou weer een fikse dreun zijn. Oké, West Ham was ongenaakbaar, maar het Roemeense FCSB stelde weinig voor en ook Silkeborg is niet bepaald een killer met ervaring. Het staat slechts vijfde in de Deense Superliga na een zwakke 2 op 12. Paars-wit presteert weliswaar niet beter, maar de trainerswissel Mazzu-Veldman moet toch resultaat opleveren, niet?

Anderlecht werkte zichzelf natuurlijk in nesten. Door twee keer gelijk te spelen tegen FCSB moet er gewonnen worden in Silkeborg om nog door te stoten als tweede. Een punt is niet genoeg. Alleen zijn er in het JYSK Stadion geen Belgische fans toegelaten na de rellen in Londen. Refaelov en co. staan straks dus alleen tegenover 10.000 fanatieke Denen. Bovendien wordt er gevoetbald op kunstgras en dat zijn de Brusselaars niet gewoon.

Anderlecht won thuis met 1-0 van Silkeborg. ©  BELGA

Geld en eer

De omstandigheden zijn ongunstig, maar net zoals in zovele Scandinavische thrillers durft net de getormenteerde geest weleens de bovenhand te nemen. Excuses heeft Anderlecht alleszins niet. Een Europese overwintering zou een boost geven voor de volgende competitiematchen tegen Antwerp en Genk. Gebeurt dat niet, dan blijven de twijfels en neemt de nervositeit weer toe. Sleep je dan maar eens tot aan de WK-break.

Bovendien staan er ook geld en eer op het spel. Club Brugge veroverde veel harten en al 48 miljoen euro in de Champions League, terwijl Union – dat al zeker is van een Europese lente – zichzelf tot de nieuwe koning van Brussel kroonde. Anderlecht kan alleen de schade beperken. Paars-wit verdiende al zo’n 6,5 miljoen in deze Conference League en daar komt nog een miljoen bij als het doorstoot naar de 1/16de finales. Peanuts in vergelijking met het kampioenenbal, maar elke cent en elke opsteker telt.

Hygge

Dat geldt ook voor AA Gent, dat in een vergelijkbare situatie zit. De Buffalo’s treffen de Noorse kampioen Molde en zitten evenmin te wachten op een (slachtoffer)rol in The Killing. Ze wisselden weliswaar nog niet van coach en houden iedereen rustig, maar bij een uitschakeling laaien de gemoederen wellicht weer op. Zeker omdat Gent in de zomer nog droomde van doorstoten in de Europa League en toen al faalde tegen Nicosia. Dat was niet het plan.

In een groep met Molde, Djurgardens en Shamrock Rovers moet AA Gent altijd overwinteren. Helaas schoten de spelers te vaak in hun eigen voet, waardoor ze net als Anderlecht slechts 5 op 15 haalden en nu voor een do-or-die-match staan. Het is aan Hein Vanhaezebrouck om de Europese spaarpot verder te vullen tot zo’n zeven miljoen en de kwalificatie alsnog af te dwingen. Dat zou voor AA Gent alvast een lichtpuntje zijn in aanloop naar de topper van zondag tegen Club Brugge. Het is eens wat anders dan al die Scandinavische duisternis.

LEES OOK. AA Gent en Anderlecht spelen bij winst tegen een derde uit de Europa League

Vastgoed

Jobs in de regio