ANTWERPEN LIVE. Mobiliteitsexpert over slimme camera’s in het verkeer: “Enige manier om gsm-gebruik achter het stuur tegen te gaan”

Scrollen op de telefoon is een van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen, op te snel rijden na. Slimme camera’s zouden een oplossing kunnen zijn, maar de meningen zijn verdeeld. Dirk Lauwers, mobiliteitsexpert en professor aan de UAntwerpen is van mening dat dit bijna de enige manier is om gsm-gebruik achter het stuur tegen te gaan.

emke

Het verkeersinstituut Vias en de federale regering sloegen vorig jaar de handen in elkaar om het gebruik van de gsm in de wagen tegen te gaan. Maar het daaruitvloeiende proefproject met gezichtsherkenning en slimme camera’s kreeg kritiek van privacy-experten. Privacy-experten en de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) trokken aan de alarmbel en wilden Vias zelfs een boete geven omdat er geen wettelijke basis zou bestaan voor de praktijk.

LEES OOK. Gaan slimme camera’s tegen gsm’ende bestuurders te ver? Regering is verdeeld: “We begeven ons op een hellend vlak”

Professor Lauwers ondersteunt het project van Vias en zegt dat het bijna de enige manier is om gsm-gebruik achter het stuur tegen te gaan. “In Vlaanderen zouden we tussen de 25 en 80 verkeersdoden kunnen vermijden als we aandachtiger zouden zijn in het verkeer”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER