© ATV

Voor iedere match met het vliegtuig van Dubai naar Qatar en terug: Edegems reisbureau trekt met 75 voetbalfans naar WK

Edegem -

Voor de vijfde keer reist Dimitri Ramondino met een groep supporters de Rode Duivels achterna naar een groot voetbaltoernooi. Het WK in Qatar is alleen niet zo’n evidente bestemming. “Een pintje drinken kan niet overal en mannen en vrouwen mogen elkaar geen knuffel geven op straat.”

Maaike Floor

Op 20 november vertrekt een groep van 75 grotendeels Antwerpse fans naar Qatar om de wedstrijden van de Rode Duivels live bij te wonen op het WK. “Eerder heb ik al soortgelijke reizen georganiseerd naar de WK’s en EK’s in Brazilië, Rusland en Frankrijk”, vertelt Dimitri Ramondino, die met zijn reisbureau Travel 2 Galaxy in Edegem zit. “Omdat dit WK waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaat als het WK met de minste Belgische supporters ooit, heb ik geprobeerd om een grote kern van vaste supporters mee te krijgen.”

Gigantische posters van Thibaut Courtois en Keylor Navas in Doha, de hoofdstad van Qatar.  ©  NurPhoto via Getty Images

Ongeveer de helft van de 75 deelnemers komt uit het Antwerpse, de rest komt verspreid uit België. Er zullen zo’n 60% mannen en 40% vrouwen meegaan. “Ik moet de mensen wel waarschuwen dat koppels elkaar in Qatar niet mogen omhelzen op straat. Ik ga ervan uit dat ze in de stadions wel wat minder strikt zullen zijn. Alcoholgebruik zal ook anders zijn dan bij toernooien in andere landen. Drank is daar eigenlijk alleen verkrijgbaar in hotels of de betere restaurants. Het bier zal dus iets minder rijkelijk vloeien dan anders.”

Uitvalsbasis in Dubai

Dimitri Ramondino heeft ervoor gekozen om in een hotel in Dubai te verblijven en de meeste uitstapjes daar te doen en dan voor iedere wedstrijd naar Qatar te vliegen. “Niet ideaal qua ecologische voetafdruk, maar het is de enige optie. In Qatar heeft de FIFA (de wereldvoetbalbond, red.) de meeste hotelbedden opgekocht en zijn de prijzen onbetaalbaar. Dubai is wat dat betreft een betere keuze en ook interessanter voor toeristen.”

Er zijn onder andere tripjes gepland naar Burj Khalifa, met 828 meter de hoogste toren ter wereld, een groot waterpretpark, moskeeën en soeks en je kunt ook meegaan op een woestijnsafari. De deelnemers betalen 3.000 euro voor reis en verblijf, zonder extra uitstapjes. 32 deelnemers blijven tot België is uitgeschakeld, de rest heeft geboekt voor de poulewedstrijden. “We gaan er hoe dan ook een feestje van maken. En hopelijk blijven we tot de finale”, zegt Ramondino.

Op de planning onder meer een trip naar de hoogste toren ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai. “ ©  REUTERS

Er was veel kritiek op de dramatische leef- en werkomstandigheden van de gastarbeiders die de voetbalstadions hebben gebouwd. Daarbij zouden meer dan 6.500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. “Op het gebied van mensenrechten scoort het land inderdaad slecht”, beseft ook Dimitri Ramondino. “De FIFA moet op dat vlak kritisch durven bekijken of grote toernooien nog in dat soort landen moeten plaatsvinden. Maar wij focussen het liefst op het sportieve. De Rode Duivels verdienen onze steun en sommige mensen hebben lang moeten sparen om erbij te kunnen zijn.”

Op Instagram is de reis te volgen via travel2galaxy

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen