© ATV

Dertien punten voorsprong en toch nog verloren: mokerslag voor Giants in Europa

Dertien punten voorsprong bij de rust en toch nog in de slotfase in het verlies geduwd worden, in de eigen Lotto Arena dan nog en tegen de zwakste ploeg van de groep. Een mokerslag die betekent dat Telenet Giants Antwerp zo goed als zeker een kruis mag maken over kwalificatie voor de Last 16.

Patrick Ceulemans

Met nog twee speeldagen voor de boeg staan de Giants voor een haast onmogelijke opdracht: thuis winnen van de Turkse groepsfavoriet Gaziantep en op de slotspeeldag met minstens twee punten het Israëlische ­Hapoel Haifa gaan verslaan.

De Sinjoren namen na een evenwichtig begin (8-8) via Reggie Upshaw en Royce Hamm de partij stevig in handen en hadden na het eerste kwart een 25-21- ­bonusje beet. De Giants werkten in de eerste helft de vrijworpen secuur (7 op 8) af, waren baas in de rebound en gingen in het tweede kwart op hun elan door. Jean-Marc Mwema vuurde driepunters af, Thijs De Ridder kwam sterk van de bank en van 30-26 evolueerde de score 55-42 halfweg.

In het derde kwart bleven de ­Giants aanvankelijk lichtjes domineren, maar Gmunden liet niet begaan en won het derde kwart met 18-22: 73-64.

In het slotkwart begon Telenet Giants Antwerp vrijworpen te missen, leed het balverliezen en was het defensief enkele keren niet bij de les. Meer had ­Gmunden niet nodig om na 78-66 en 80-75 tegen de volledig stil­gevallen Giants de aansluiting te vinden: 83-83. Jean-Marc ­Mwema was ondertussen met vijf fouten uit de match verdwenen. Urald Kind lukte voor de Oostenrijkers zelfs de 83-85, maar Royce Hamm dunkte op 43 seconden de 85-85 op het scorebord. Vervolgens lukte Daniel Friedrich een bom voor Gmunden (85-88), maar Thijs De Ridder dunkte onmiddellijk de 87-88 voor de ­Giants. In de slotfase konden de Antwerpenaars niet meer ­reageren, met een pijnlijke 87-90- nederlaag tot gevolg.

“Defensief was het in de tweede helft niet goed”, stelde sterk­houder Thijs De Ridder vast. Daar geven we de match uit handen. We leden twintig balverliezen en vielen in het laatste kwart ­ook offensief stil. Jammer, want we domineerden een groot stuk van de partij.”

TELENET GIANTS ANTWERP: Smout 7, Hamm 13, Woodson 16, Van Cleemput 0, D’Espallier 3, De Ridder 14, Rogiers 6, Mwema 11, Upshaw 17.

Vastgoed

Jobs in de regio