© ROBtv

Energieprijzen baren ook crematoria zorgen: “Er komen prijsverhogingen op 1 januari”

De gasprijs mag dan wel gestaag afkoelen, de voorschotfactuur volgt (nog) niet. Dat baart ook de Vlaamse crematoria zorgen, leert een belronde. “Alle crematoria gaan hun prijzen verhogen op 1 januari”, zegt Tom Wustenberghs, directeur van Pontes dat meerdere crematoria beheert. Daarnaast kijken almaar meer crematoria naar ‘modernere’ ovens op elektriciteit. “Samen met andere crematoria onderzoeken we nog op welke wijze we kunnen investeren in windenergie.”

Arthur De Meyer

Een gemiddeld volwassen lichaam cremeren vergt energie. Veel energie. Exacte cijfers variëren van oven tot oven – hoe nieuwer, hoe minder energie-intensief – maar volgens de Britse federatie van crematoria heb je voor een volwassen persoon zo’n 285 kwh aan gas nodig om een volwassen persoon te cremeren. Volgens de VREG kost een kilowattuur aan gas momenteel zo’n 0,22 euro. Dat komt neer op een dikke 60 euro aan gas per lichaam.

©  Shutterstock

Een belronde leert dat veel crematoria een prijsverhoging overwegen. “Tot hiertoe hebben nog niet alle crematoria hun prijzen verhoogd, maar ze zullen dit allicht tegen 1 januari wel gaan doen om de hoge energieprijzen te compenseren”, zegt Tom Wustenberghs, algemeen directeur van Pontes, dat meerdere crematoria beheert, in Antwerpen, Turnhout en Lommel. “Daarnaast worden wij ook geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van de loonuitgaven en met leveranciers, die hun duurdere werkingskosten doorrekenen. Allemaal redenen waarom wij de huidige tarieven, die dikwijls al jarenlang ongewijzigd bleven, moeten aanpassen.” Gemiddeld kost een crematie in Vlaanderen zo’n 500 euro. Regionaal kan er sprake zijn van een sociaal tarief voor wie in een lagere inkomenscategorie zit, maar zeker is dat crematies op 1 januari duurder gaan worden.

Van het gas af

Kan het ook duurzamer? Moderne crematieovens werken niet meer met gas, maar op elektriciteit. Mits die opgepookt worden met groene energie, kan dat de uitstoot al danig terugdringen.“Op korte termijn is dat niet realiseerbaar”, zegt Wustenberghs nog. “Het vervangen van crematieovens is op zich niet zo evident. Sommige crematoria zullen in de nabije toekomst investeren in crematieovens op elektriciteit, maar dat vergt al snel een doorlooptijd van twee jaar.”

De oplossingen op korte termijn bestaan eruit om langer te werken op minder ovenlijnen, klinkt het nog. “Daarnaast gaan we ook investeren in duurzame energieoplossingen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het recupereren van de restwarmte, die dan weer omgezet kan worden naar elektriciteit.” Maar op termijn wil de sector van het gas af. “Samen met andere crematoria onderzoeken we nog op welke wijze we kunnen investeren in windenergie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER