© atv

Politie verhuist van Stadspark naar Vestingstraat en onderzoekt sluiting Berchemse wijkkantoren

Het bekende politiekantoor aan het Stadspark zal vervangen worden door een nieuw kantoor in de Vestingstraat. De verhuis is een nieuwe stap in de modernisering van het politiepatrimonium. Ondertussen wordt ook bekeken of de wijkkantoren in Oud-Berchem en de Groenenhoek gesloten zullen worden.

Sam Reyntjens

De politiezone Antwerpen heeft een nieuwe thuis gevonden voor de regio Centrum, het best te omschrijven als de volledige postcode 2018 en Oud-Berchem. De verschillende teams in de regio zijn vandaag gestationeerd tegenover het Stadspark op de Quinten Matsijslei. Het gebouw dat in de negentiende eeuw gebouwd werd door de drukkersfamilie Moretus, werd in 1979 een politiekantoor. 43 jaar later is er veel meer dan een ‘opfrisbeurt’ nodig om nog aan de hedendaagse normen te voldoen, bovendien is het gebouw ook te klein geworden voor alle teams die er huizen. Daarom kreeg AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad, de opdracht om op zoek te gaan naar een nieuw kantoor. Aan die zoektocht waren enkele strenge voorwaarden gekoppeld, vooral wat locatie en oppervlakte betreft.

AG Vespa heeft ondertussen de geschikte locatie gevonden. In de Vestingstraat werd een kantoorgebouw in opbouw aangekocht voor 13,4 miljoen euro exclusief BTW, inclusief BTW is dat 16,2 miljoen euro. Het zal casco opgeleverd worden en wordt vervolgens in samenspraak met de politie volledig afgewerkt. De politiezone Antwerpen zal het pand nadien huren van AG Vespa, die ‘inhuurname’ werd recent goedgekeurd door de gemeenteraad.

Het vertrek uit de Quinten Matsijslei zal allicht pas in 2024 gebeuren, aangezien de oplevering van de Vestingstraat pas midden 2023 voorzien is en er dan nog aan de afwerking begonnen moet worden. Het is nog niet duidelijk of ook de dienst DIA/Isra, actief in de Diamantwijk en opererend vanuit de Hoveniersstraat, ook mee zal verhuizen. Voorlopig is dat alleszins niet de bedoeling.

Het Mastergebouw op de site van Post X in Berchem. © Patrick De Roo

Berchemse wijkkantoren sluiten

Tegen dan zal de politie al een veel grotere verhuisoefening achter de rug hebben. Eind 2023 is de oplevering van het grote ‘Mastergebouw’ op de site van Post X in Berchem voorzien. In dat gebouw zullen diensten samenkomen die momenteel nog op minstens zes verschillende locaties huizen. Het gaat dan vooral om ‘centrale diensten’ gaande van onder meer de interventieploegen over de recherche tot de korpsleiding en tal van administratieve afdelingen. Diensten die nu verspreid zitten over onder meer de Oudaan, de Noorderlaan en de Maréestraat.

De twee Berchemse wijkkantoren in de Statiestraat en in de Junostraat zouden sluiten, zo zeggen verschillende bronnen binnen de politie. “We zijn inderdaad het opgaan van beide kantoren in het nieuwe Mastergebouw aan het bekijken als een mogelijke, maar tegelijk zeer logische piste”, reageert Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Ze liggen op enkele honderden meters van het Mastergebouw, dat bovendien 24/7 geopend zal zijn.” De wijkkantoren zijn sinds enkele jaren enkel nog open op afspraak. Het wijkteam van de Statiestraat zou naar de Vestingstraat verhuizen, dat van de Junostraat zou een plaats krijgen in de Unolaan in Deurne. De onthaalwerking van de wijkkantoren verhuist dan naar het Mastergebouw.

De politiekantoren in de Statiestraat en de Junostraat worden mogelijk mee in het Mastergebouw ondergebracht. © Tom Cornille

Nog plannen

Ondertussen is de politie ook volop aan het bouwen in de Lange Gasthuisstraat. Daar moet een kantoor komen voor de wijkwerking van de regio West (de binnenstad) wanneer de politietoren aan de Oudaan uit dienst genomen wordt. Op de Bredabaan opent nog dit jaar het nieuwe regiokantoor voor Merksem.

*in een eerdere versie van dit artikel stond dat de Berchemse wijkteams naar het Mastergebouw zouden verhuizen, dat klopt niet. De teams verhuizen naar andere regiokantoren, enkel de onthaalwerking van de wijkkantoren zou opgenomen worden in het Mastergebouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners