OVERZICHT. Wat staat er op de laatste avond van de Champions League-groepsfase nog op het spel?

Begin november en de laatste avond van de Champions League-groepsfase is al aangebroken. Dinsdagavond slaagde Club Brugge er niet in om zich tot groepswinnaar te kronen en dus komt blauw-zwart uit tegen een club die zijn groep wél won. Vier groepen zijn al volledig afgewerkt, woensdagavond staan de wedstrijden in de andere vier groepen op het programma. Een overzicht per groep.

Jonas Withouck

Groep A: Napoli groepswinnaar, Rangers slechtste ooit

Ondanks het verlies tegen Liverpool dinsdagavond, heeft Napoli zich tot groepswinnaar gekroond in groep A. Ajax is veroordeeld tot de Europa League en Rangers werd troosteloos laatste. De Schotten zetten een triest record neer: met 22 tegengoals en 2 gemaakte goals zijn ze de slechtste ploeg ooit in een Champions League-groepsfase.

Liverpool - Napoli 2-0

Rangers - Ajax 1-3

©  UEFA

Groep B: Club Brugge grijpt naast groepswinst

Club Brugge gaat in groep B als tweede door naar de knock-outfase, Porto is groepswinnaar. Atlético Madrid druipt met het schaamrood op de wangen af en is Europees uitgeschakeld. Bayer Leverkusen mag naar de Europa League.

Leverkusen - Club Brugge 0-0

Porto - Atlético Madrid 2-1

LEES OOK. Club Brugge komt niet verder dan 0-0 in Leverkusen, Porto wint wel en is groepswinnaar

Groep C: Bayern heerst

In deze groep was de laatste speeldag een maat voor niets. Bayern gaat als groepswinnaar door naar de knock-outfase, Inter is tweede en gaat ook door. FC Barcelona is derde en moet naar de Europa League, Viktoria Plzen is Europees uitgeschakeld.

Viktoria Plzen - FC Barcelona 2-4

Bayern München - Inter 2-0

©  UEFA

Groep D: knotsgek einde

Met voorsprong de meest spannende groep in deze Champions League. Op de laatste speeldag was geen enkele ploeg al zeker van kwalificatie en kon iedereen nog uitgeschakeld worden.

Frankfurt dacht groepswinnaar te zijn na de zege op het veld van Sporting CP, maar moet uiteindelijk vrede nemen met de tweede plaats nadat Tottenham in minuut 95 nog scoorde tegen Marseille. Tottenham is groepswinnaar. Sporting CP gaat als derde naar de Europa League en Marseille verloor alles in minuut 95 en is Europees uitgeschakeld.

Marseille - Tottenham 1-2

Sporting CP - Frankfurt 1-2

©  UEFA

Groep E: Milan heeft nog één punt nodig

Chelsea is al zeker van groepswinst. AC Milan heeft woensdagavond in eigen huis tegen RB Salzburg genoeg aan een punt om door te stoten naar de volgende ronde.

Dinamo Zagreb kan nog naar de derde plaats springen. Daarvoor moeten de Kroaten zélf winnen tegen Chelsea en moet Salzburg verliezen tegen Milan.

AC Milan - RB Salzburg (woensdag om 21u)

Chelsea - Dinamo Zagreb (woensdag om 21u)

©  UEFA

Groep F: Real Madrid heeft nog werk voor groepswinst

Real Madrid is in groep F als enige al zeker van kwalificatie. Van groepswinst zijn de Madrilenen echter nog niet zeker. Als RB Leipzig wint van Shakhtar Donetsk, dan moet Real ook winnen van Celtic om groepswinnaar te zijn. Als Leipzig niet wint, is Real hoe dan ook zeker van groepswinst.

Als Shakhtar wint van Leipzig, springen ze naar de tweede plaats. In alle andere gevallen worden de Oekraïeners derde.

Real Madrid - Celtic (woensdag om 18u45)

Skakhtar Donetsk - RB Leipzig (woensdag om 18u45)

©  UEFA

Groep G: alles ligt vast

Geen spanning meer in groep G. Alle vier de plaatsen liggen vast: Manchester City is groepswinnaar en Dortmund gaat door als tweede. Sevilla moet naar de Europa League, Kopenhagen speelt na Nieuwjaar geen Europees voetbal meer.

Kopenhagen - Dortmund (woensdag om 21u)

Manchester City - Sevilla (woensdag om 21u)

©  UEFA

Groep H: spanning op twee fronten

PSG en Benfica hebben zich allebei al gekwalificeerd voor de volgende ronde. Op de laatste speeldag vechten ze wel nog om groepswinst. PSG neemt het op tegen Juventus, Benfica tegen Maccabi Haifa. De ploeg die beter doet dan de andere, wint de groep. Bij gelijke punten heeft PSG voorlopig het voordeel met een doelsaldo van +8. Benfica staat op +4.

Ook voor plek drie is het zowaar nog spannend. Juventus en Maccabi Haifa tellen drie punten. Bij gelijke punten na de laatste wedstrijd zal ook hier het doelsaldo de doorslag geven. En dan lijkt Juventus (doelsaldo -3) het te halen van Maccabi Haifa (doelsaldo -9).

Maccabi Haifa - Benfica (woensdag om 21u)

Juventus - PSG (woensdag om 21u)

©  UEFA

Geplaatst voor 1/8ste finales

Al veertien ploegen zijn zeker van een plaats in de 1/8ste finales van de Champions League. Nog twee te gaan:

Napoli (groepswinnaar)

Club Brugge

Bayern München (groepswinnaar)

Chelsea (groepswinnaar)

Real Madrid

Manchester City (groepswinnaar)

Borussia Dortmund

PSG

Benfica

FC Porto (groepswinnaar)

Inter

Liverpool

Tottenham (groepswinnaar)

Frankfurt

Geplaatst voor Europa League

Vijf clubs zijn al zeker van de derde plaats in de groep. De acht ploegen die derde worden komen na Nieuwjaar uit in de Europa League (waar ze via een play-offronde een plaats in de 1/8ste finales moeten afdwingen):

Sevilla

FC Barcelona

Ajax

Leverkusen

Sporting CP

Europees uitgeschakeld

Zes clubs zijn al zeker van de laatste plaats in de groep en spelen dus zeker geen Europees voetbal meer na Nieuwjaar:

Kopenhagen

Celtic

Viktoria Plzen

Marseille

Atlético Madrid

Rangers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Champions League