© BFM

Handgranaat en handvuurwapen gevonden in Nederlandse auto in Deurne, twee inzittenden worden voorgeleid

In de Van Steenlandstraat in Deurne heeft de politie maandagavond auto onderschept waarin een handgranaat en een handvuurwapen gevonden werden. De twee inzittenden, 26 en 29 jaar oud, zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter. “Sinds de zomer werden al een veertigtal verdachten van drugsgeweld opgepakt”, zegt het kabinet van Bart De Wever (N-VA).

Het snelleresponsteam van de politiezone Antwerpen kon de Volkswagen Polo met twee inzittenden maandagavond onderscheppen in de Van Steenlandstraat in Deurne. De auto met Nederlandse nummerplaten kwam in beeld in een lopend onderzoek van de federale gerechtelijke politie naar aan het drugsmilieu gelinkt geweld. “De twee inzittenden werden gearresteerd”, bevestigt parketwoordvoerster Kato Belmans.

De verdachten, 26 en 29 jaar oud, werden dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. “Ze worden verdacht van poging tot vernieling van een gebouw door ontploffing met vermoeden van menselijke aanwezigheid, inbreuken op de wapenwetgeving en criminele organisatie”, aldus Belmans.

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) werden sinds het geweld afgelopen zomer terug oplaaide al een veertigtal verdachten opgepakt. Zowel in Nederland als in België zitten nog verschillende vaak erg jonge verdachten in de cel in afwachting van hun proces. Het gaat zowel om mensen die in aanmerking komen voor gepleegde feiten als om verdachten die onderschept werden nog voor er een aanslag gepleegd kon worden, zoals maandagavond.

Dat de politie er de laatste maanden steeds vaker in slaagt om (potentiële) aanslagplegers te arresteren is een gevolg van een betere samenwerking tussen verschillende politiediensten en het slim inzetten van allerhande camerasystemen. Die mobiele camera’s schrikken aanslagplegers meestal niet af - zo bewijst het recente verleden - maar dankzij onder meer nummerplaatherkenning kan wel veel sneller opgetreden worden als een verdachte auto opduikt in de buurt van een ‘gevoelige’ woning.

De Van Steenlandstraat, waar de auto met de granaat maandag werd onderschept, bevindt zich bijvoorbeeld achter de hoek van de Van Lissumstraat, daar werd eind augustus al een aanslag met brandbommen verijdeld door de eigen ‘bewakingsdienst’ van een drugsbende.

© ATV

©  bfm

©  bfm

©  bfm

©  bfm

©  bfm

sare, jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen