Tasa heeft meer dan haar werk met het in de gaten houden van haar drie welpjes. De dokter heeft hen gechipt en weet nu met zekerheid dat het twee meisjes en een jongen zijn.  ©  Joris Herregods

Antwerpse Zoo zoekt twee meisjes- en een jongensnaam voor leeuwenwelpjes

Antwerpen -

Dierendokter Francis Vercammen heeft vrijdag het geslacht van de drie leeuwenwelpen in de Antwerpse Zoo vastgesteld. De drieling, geboren op 29 augustus, werd gecheckt, gewogen, gechipt en gesekst. Vanaf nu is Tasa met haar kroost ook te zien in het grote deel van het Panoramaperk. En dat vinden de kleintjes alvast de max.

Bieke Lathouwers

De speelsheid waarmee de jonge katjes het grote perk verkennen, is aandoenlijk om te zien. Terwijl mama Tasa het overzicht probeert te bewaren, rennen, springen en ravotten de welpen zoals alleen kleine katjes dat kunnen. Ze proberen alle hoekjes uit en sukkelen dan hier en daar van een rots of zelfs deels in het water, maar gelukkig blijft mama waakzaam in de buurt. Nochtans is er speciaal voor hen een brug gebouwd over het riviertje.

De welpjes hadden al snel natte pootjes tijdens hun eerste uitstap in het grote perk. ©  Joris Herregods

De bezoekers kijken hun ogen uit en proberen elke stap zo scherp mogelijk in beeld te brengen. Tasa’s kroost van vorig jaar, Winta, Whisker en Waka, kijkt al even nieuwsgierig toe, weliswaar vanuit het afzonderingsperk zodat de kleintjes op hun eigen tempo het grote perk kunnen verkennen.

9 kilogram

Tijdens het doktersbezoek hebben de drie jongen vaccinaties gekregen en een medische check-up ondergaan.

De medische check-up bij de welpen. ©  ZOO Antwerpen

Ze zijn alle drie fit en gezond verklaard, twee welpen wegen 7,6 kilogram, het derde 9 kilogram. “We vermoedden al een beetje dat het om twee vrouwtjes en een mannetje ging toen we de gewichten in het oog kregen”, lacht coördinator Patrick. “Mannetjes lijken over het algemeen meer te wegen. En dit is weer een mooi resultaat. Zo bijzonder, we zijn heel blij. Een mannetje en twee vrouwtjes is heel mooi voor het kweekprogramma.”

Er valt veel te ontdekken en de dappere welpen durven dat wel aan. ©  Joris Herregods

Welke naam de X-welpjes krijgen, kunnen alle Zoo-fans mee bepalen. De verzorgers gaven hun twee voorkeursnamen per welp en daarop kan iedereen – nog tot en met 1 november – stemmen via Facebook of op Instagram. Op 2 november worden daar de namen bekendgemaakt. Je kan kiezen uit Xesar of Xem voor het mannetje, Xira of Xylia voor welp twee en Xabi of Xiri voor het tweede vrouwtje.

De allereerste stapjes buiten zijn toch behoorlijk spannend voor de drieling, maar al snel trekken ze dapper verder in het spoor van hun mama. ©  Joris Herregods

Vader Nestor en de drie oudere broers en zussen, blijven nog even apart. Eens de kleintjes gewend zijn aan het hele perk, volgt de volgende grote stap: zonder barrière kennismaken met de rest van de familie en deel uitmaken van een grote troep.

Facebook ZOO Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners