©  Dick Demey

©  BELGA

©  Dick Demey

©  Dick Demey

©  BELGA

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

KV Mechelen geraakt niet voorbij tienkoppig Genk, dat stevig aan de leiding blijft

Met dezelfde mix van tomeloos enthousiasme en beweeglijk voetbal waarmee Wouter Vrancken KV Mechelen groot had gemaakt, trachtte Steven Defour zijn ex-coach een hak te zetten. Een stunt zat er na de uitsluiting van El Khannouss zeker in, maar finaal bleken drie Genkse klasseflitsen voldoende voor een 3-1-zege. Malinwa verliet met opgeheven hoofd het veld, al koop je daar in het klassement niets mee.

Yannick De Boeck

LEES OOK. ONS OORDEEL. Schoofs is met zijn prachtgoal opnieuw de beste Mechelaar, ook Malede kan zich tonen

Greep Steven Defour ook de scalp van het Racing Genk van voormalig Mechels succescoach Wouter Vrancken? De sterren stonden vooraf niet bijster gunstig. De laatste Mechelse zege op Genkse bodem dateerde immers al van van 18 oktober 2009. Dat Racing Genk momenteel als een pletwals door de Jupiler Pro League raast, gaf de Mechelse burger ook al weinig moed. Bovendien miste KV Mechelen zijn centrale verdedigingsduo van de afgelopen twee zeges. Bates was geschorst, terwijl Vanlerberghe een preventieve cardiale ingreep moet ondergaan en out is tot het WK. Peyre en Van Hoorenbeeck maakten zo de dienst uit centraal achteraan. Da Cruz viel op zijn beurt ziek uit, Malede verving hem. Oum Gouet moest plaatsruimen voor Van Hecke. Vier wissels dus bij KV Mechelen. Dan had Vrancken het iets makkelijker: iedereen fit, zelfde elf dus.

©  Isosport

Gekneed door de hand van Wouter Vrancken stonden beide teams bekend om hun voetballende intenties. Zo viel er best wel wat ruimte in de openingsfase. Storm mocht een eerste keer aanleggen, Vandevoordt pakte makkelijk. Genk reageerde via Trésor, die over schoot.

Twee beauty’s

De bezoekers waren niet van plan zich in te graven en probeerden vooral via links de Genkse afweergordel te ontmantelen. Toch was het hun eigen vesting die al gauw de eerste serieuze barst vertoonde. Muñoz zette een een-tweetje op met El Khannouss – te veel ruimte gelaten door Van Hecke – en troefde Bolingoli en Storm af om vervolgens de 1-0 tegen de netten te prikken. Het frisse combinatievoetbal van Vrancken, gekruid met een vleugje Colombiaanse frivoliteit: een dodelijke cocktail. Toch bleek snel dat KV Mechelen weerbaarder is dan in het tijdperk-Buijs. De 1-0 van Muñoz was geen vrijgeleide tot een Genkse monsterscore. Integendeel. Met een schijnbeweging zette Schoofs Heynen in de wind om vervolgens de bal enig mooi in de verste hoek te krullen.

©  BELGA

Het was het begin van een sterke Mechelse tien minuten. Eerst zette Malede zich goed door, maar zijn schot leek nergens op. Vervolgens profiteerde Walsh van een slippertje van McKenzie om alleen op Vandevoordt af te stevenen. De doelman won het pleit, al had de meegelopen Ngoy zich iets beter moeten positioneren om Walsh een afspeelmogelijkheid te bieden. Twee dotten van kansen op de 1-2. Malinwa koppelde verzorgd voetbal aan een groot strijdershart en coach Steven Defour ging voorop in de strijd. Het kostte hem geel. Toch liet ook Genk zich niet onbetuigd. Trésor leek de Mechelse inefficiëntie af te straffen, maar Van Hoorenbeeck bracht op de valreep redding. Coucke hield Hrosovsky op zijn beurt van een treffer. Zo doken we met een 1-1 de rust in.

Verdedigbare wissel pakt slecht uit

De koffie was nog maar net opgeslurpt of het Mechelse enthousiasme leidde ei zo na tot de 2-1. Bolingoli zette onoordeelkundig hoog druk en Van Hoorenbeeck vloog te wild in op Paintsil. Peyre kon met zijn bekende beenveeg Onuachu nog net het scoren beletten. Bolingoli – die met geel op scherp stond - kreeg het almaar moeilijker tegen de ontketende Paintsil en werd naar de kant gehaald voor Wouters. Van Hoorenbeeck schoof naar links. Een verdedigbare ingreep die weliswaar nefast uitdraaide. Van Hoorenbeeck liet zich in de rug pakken door Paintsil en Arteaga werkte diens voorzet aan de tweede paal binnen. Alweer maakte de Genkse individuele klasse het verschil. Al deed Schoofs niet onder. De aanvoerder dribbelde zich in de vijandige kleine rechthoek, maar de afwerking ontbrak.

©  Dick Demey

Tweede geel voor El Khannouss

KV Mechelen gaf zich niet gewonnen en werd even voorbij het uur een handje geholpen. El Khannouss werd onderuit geschopt en haalde iets té ostentatief verhaal bij ref Verboomen. Niet slim als je vijf minuten voordien je eerste geel pakte, al was het verdict zwaar. Dat vond ook een fulminerende Vrancken, die geel kreeg. De match bleef zo goed op en neer gaan: backs Arteaga en Walsh lieten beide een goede kans liggen.

De thuisploeg moest het leer aan KV Mechelen laten, al leidde dat niet meteen tot grote kansen. Een schot van Storm verdween ver naast. De druk werd opgevoerd, Westerlo-held Milan Robberechts werd nog in de strijd gesmeten, maar de leider hield stand. In één fase misten Paintsil, Samatta en Trésor eerst nog dé kans om de match dood te maken. Paintsil haalde finaal wél de trekker over. Zo werd Steven Defour geen 9 op 9 en stuntzege gegund, al keerden de meegereisde Mechelse fans opgelucht huiswaarts. De troepen van Defour bevestigden hun herwonnen strijdlust én voetbalvernuft en kunnen komende week met vertrouwen naar de clash tegen Zulte Waregem toeleven.

LEES OOK:

REACTIES. Hairemans: “Ons lef was positief, maar er zat veel meer in”

COMMENTAAR. “Ondanks het resultaat in Genk toonde KV Mechelen dat de 6 op 6 geen toevalstreffer was”

©  BELGA

©  BELGA

    MEER OVER KV Mechelen