Kunststudenten protesteerden dagenlang voor het stadhuis. © Joris Herregods

Na Vooruit, schiet nu ook Open Vld met scherp op cultuurbesparingen

Antwerpen -

Na Vooruit, reageert nu ook coalitiepartner Open Vld scherp op het schrappen van de projectsubsidies voor cultuur in Antwerpen. “Hiermee wordt een kritische generatie monddood gemaakt,” zeggen Anthony Pierards, cultuurspecialist binnen de Antwerpse Open Vld en Willem-Frederik Schiltz, Vlaams Open Vld-fractieleider.

Elien Van Wynsberghe

Ruim twee weken geleden is het ondertussen dat cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) besliste om de komende drie jaar geen projectsubsidies meer te verdelen. Het gaat om een budget van 720.000 euro per jaar.

Die besparingsmaatregel veroorzaakte een storm van protest. Niet enkel werd er kritisch gereageerd door de cultuursector zelf en voerden kunststudenten dagenlang actie voor het Antwerpse stadhuis, ook coalitiepartner Vooruit hekelde de besparingen. Zo noemde lokaal Vooruit-voorzitter Tanja Scheck de besparingen “dramatisch en heel fout” en reageerde fractieleider van Vooruit in de Antwerpse gemeenteraad Hicham El Mzairh dat “we niet moeten besparen op cultuur, maar juist meer moeten investeren.”

Amper enkele dagen later schiet nu ook die andere coalitiepartner, Open Vld, met scherp. “Er wordt de komende drie jaren maar liefst 2.160.000 euro minder geïnvesteerd in onze nieuwe generatie kunstenaars. Hiermee vallen de investeringen in jong talent op nul. Terwijl deze projectsubsidies net levensbelangrijk zijn voor de jonge artiesten die hun eerste stappen zetten en naar buiten willen treden met hun werk”, zo stellen de Antwerpse liberalen.

© Victoriano Moreno

Het verdwijnen van de projectsubsidies zorgt er volgens Open Vld voor dat jonge makers geen kans krijgen. “Dit zet onze nieuwe talenten, de grote namen en publiekstrekkers van onze stad van de komende decennia, en dus de toekomst van Antwerpen als cultuurstad onder grote druk. Deze jonge makers kijken ook vaak anders en kritisch naar de maatschappij. Als politici mogen we hiervoor geen schrik hebben en moeten we dit debat net stimuleren. Door de projectsubsidies te schrappen, wordt een kritische generatie monddood gemaakt.”

De Antwerpse liberalen roepen daarom op om “deze N-VA-besparingen” terug te draaien. Een oproep waar cultuurschepen Nabilla Ait Daoud tot nog toe niet op wilde ingaan. Maar de schepen en haar partij komen ondertussen wel meer en meer alleen te staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners