©  Brent Saey

Vlaams minister Peeters wil openbare verlichting enkel doven waar dat verkeersveilig kan

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil enkel de openbare verlichting doven als dat strookt met verkeersveiligheid. Dat heeft ze donderdag gezegd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. “Veiligheid primeert te allen tijde”, aldus de Open Vld-minister.

Bron: BELGA

Minister Peeters kreeg naar eigen zeggen al verschillende vragen om de verlichting te doven in het kader van energiebesparing. De minister benadrukte donderdag dat ze de lichten langs wegen in beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) niet zonder meer wil doven en dat te allen tijde de afweging naar verkeersveiligheid moet gemaakt worden. 

“We gaan dus niet zomaar overal alle verlichting uitschakelen. Gewestwegen hebben een grote intensiteit en verkeersfunctie. Bovendien komt het gemotoriseerd verkeer vaak in contact met de actieve weggebruikers. Veiligheid primeert te allen tijde”, zei Peeters. “Het principe voor onze gewestwegen is in essentie dezelfde als op autosnelwegen: ‘doven waar het kan, verlichten waar het moet’. Niemand wil zijn dochter of zoon langs een afrit op een onverlichte gewestweg laten fietsen of trappen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER