De kadavers met Aziatische hoornaars die imker Cyriel Primus aan ’t Stalleke in Ranst verschalkte de voorbije week. ©  rr

Imker roept op mee uit te kijken naar nest Aziatische hoornaars

Ranst, Zandhoven -

Imker Cyriel Primus uit Viersel ving de voorbije drie weken in een wespenval opvallend veel Aziatische hoornaars. Hij roept iedereen op om mee uit te kijken naar een nest. Het is belangrijk dat dit voor het ingaan van de winter nog gevonden wordt, anders kunnen volgend seizoen veel koninginnen van de Aziatische monsterwesp de Ranstse honingbijen bedreigen.

Kristin Matthyssen

Imker Cyriel Primus woont in Viersel maar heeft op verschillende locaties bijenkasten staan. “Bij het natuurgebied van Natuurpunt in Ranst heb ik geen probleem, maar aan ’t Stalleke dichtbij het fietspad dat naar de Profeetstraat loopt, zie ik de jongste weken veel Aziatische hoornaars vliegen. Door het zachte weer blijven ze actief. Ik heb er vangflessen staan voor wespen, maar in een week heb ik er al heel wat Aziatische hoornaars in gevangen. Dood is dood, daar zijn we vanaf, maar het is nu belangrijk om het nest te localiseren zodat het voor de winter verdelgd kan worden. Best voor 1 november, maar nu met dit zachte weer blijven ze wel vliegen. Een nest hoornaars kan meerdere koninginnen voortbrengen, die zich onder meer tegoed doen aan de honingbij.”

Zo ziet een Aziatische hoornaar eruit. ©  cc - Gilles San Martin

Cyriel Primus had gehoopt dat het deze winter straf zou vriezen om de koninginnen van de Aziatische hoornaars te doden. “Maar als ik de temperaturen nu zie, slinkt mijn hoop op een strenge winter. Daarom is het belangrijk dat mensen uit Broechem en Ranst eens goed in de bomen rondkijken of ze zo’n nest zien hangen. Aziatische hoornaars mag je niet verwarren met Europese hoornaars. Die laatste zijn groter. Hun nesten zijn beschermd.”

Een nest van een Aziatische hoornaar. ©  ID/ Lieven Van Assche

Imker Bert Fierens uit Pulle, lid van onder meer de Imkers Neteland, verwijst naar Frankrijk, waar de Aziatische hoornaar al een zware tol eist bij de imkers. “In Frankrijk hebben we kunnen zien dat die koninginnen zich zo snel verspreiden dat de Aziatische hoornaars, net als de varroamijt, een groot probleem voor verzwakte bijenvolken kunnen worden. Aziatische hoornaars eten honingbijen.”

Cyriel Primus demonstreert hier het ambacht van het mandenvlechten op een imkerbeurs in Ranst. ©  Sylvain Liekens

Ook in Zandhoven doken dit jaar de eerste Aziatische hoornaars op. “Hier moet ook een nest zijn, maar we weten het nog niet hangen.”

Waarnemingen delen

Als er een imker opvallend veel Aziatische hoornaars spot, wordt er vaak een whatsappgroepje opgestart waarin imkers en buurtbewoners hun waarnemingen kunnen delen”, weet Bert Fierens. “Zo zou je een gele stip op een Aziatische hoornaar kunnen zetten en door observatie van de vliegrichting kunnen uitzoeken hoever het nest zich ten opzichte van je bijenkast bevindt. Elke minuut weg betekent ongeveer honderd meter afstand.”

De imkers Neteland konden op die manier onlangs een nest Aziatische hoornaars vinden dat 22 meter hoog in een boom bij mensen in de Dennenlaan in Grobbendonk hing. “Die mensen hadden zelf niets gemerkt, maar hadden zich wel al vragen gesteld waarom zij als enigen in hun straat de hele zomer zonder last van wespen op hun terras hadden kunnen zitten.”

De Aziatische hoornaar is groter dan de gewone limonadewesp, maar kleiner dan de Europese hoornaar.

Een Aziatisch hoornaarsnest in Oudenaarde. Hoe dichter tegen de Franse grens, hoe meer er zijn. ©  rr

Een nest altijd melden via www.vespawatch.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio