Prinses Neyla ©  rr

Benefiet voor prinses Neyla (4) bij wie tien dagen geleden zeer zeldzame hersentumor werd ontdekt

Deurne, Ranst -

In de scoutslokalen van Ranst aan de Boerenkrijglaan vindt zondag 6 november een spaghetti-benefiet plaats voor ‘prinses’ Neyla. De ouders van het vierjarig meisje uit Deurne kregen minder dan twee weken geleden te horen dat hun dochtertje een heel zeldzame hersenstamtumor heeft die niet te opereren is. Intussen wordt wel therapie opgestart.

Kristin Matthyssen

Het is ontstellend hoe snel de ziekte gaat. Toen het schooljaar startte, was er nog geen vuiltje aan de lucht. Nu ziet de wereld er plots compleet anders uit voor Neyla en haar familie. De zus van Axana Heylen is familie van Neyla. Zelf kent Axana de kleuter, die in december vijf jaar wordt, ook al vanaf haar geboorte. Iedereen leeft erg mee met de beproefde ouders.

Axana: “Ze staan momenteel al onder zoveel stress en gaan doorheen zoveel emoties, dat ze momenteel zelf liever geen uitleg geven. Het is ook moeilijk om aan wildvreemde mensen voor de zoveelste keer te moeten vertellen wat hen overkomt”, vertelt Axana. “Ze willen zich nu volledig op Neyla richten. Daarom ook dat wij als vrienden en familie deze benefiet hebben opgestart, zodat ze in deze moeilijke momenten niet belast worden met financiële zorgen en al hun tijd aan Neyla kunnen besteden.”

“Ik draai, mama”

De mama van Neyla heeft zelf in een tekst neergeschreven welke rollercoaster ze de voorbije tien dagen hebben meegemaakt. Hoe Neyla de laatste drie à vier weken zich anders begon te gedragen. Was ze moe? Sliep ze niet goed? Was ze iets aan het broeien? Tot ze zondag tien dagen geleden ineens niet meer recht kon lopen en begon te zeggen: “Ik draai, mama”.

Op de spoed begon Neyla ook moeilijk te praten en te articuleren. In het ziekenhuis gingen direct alle alarmbellen af. Er werd meteen een scan genomen en na een uur volgde al het slechte nieuws. Er werd die zondagavond een gezwel in haar hersenen gevonden. Neyla moest meteen naar UZA. De MRI-scan die normaal maandagochtend genomen zou worden, werd ’s nachts al gemaakt, omdat het meisje zo snel achteruitging.

Tumor in hersenstam

“Neyla blijkt een tumor te hebben in de hersenstam waar ze niet aan kunnen. Hij is helemaal verweven met cellen”, vertelt Axana. “Ook chemo of bestralingen gaan de tumor nooit helemaal kunnen wegnemen. De dokters zeggen dat ze enkel haar leven nog kunnen verlengen.”

Haar ouders blijven in een mirakel geloven. Er worden in elk geval al bestralingen opgestart en achteraf chemo. “De crowdfunding zijn we gestart omdat Neyla een speciale rolstoel op maat krijgt en steunlaarsjes”, vertelt Axana. “Ze is tien dagen na het verdict al links volledig verlamd. Als ze na de bestraling naar huis mag, gaan er sowieso zaken moeten worden aangepast. We willen dat haar ouders zich daar geen zorgen om moeten maken.”

De crowdfunding voor Neyla via Steunactie.be. ©  rr

Op steunactie.be kan je via de actie ‘Medische steun prinses Neyla’ rechtstreeks een steentje bijdragen. Zondag 6 november wordt in de lokalen van Scouting Siegfried Ranst aan de Boerenkrijglaan een spaghettifeest voor Neyla georganiseerd.

“Voor de kinderanimatie op 6 november zouden we nog een ballonnenclown kunnen gebruiken”, vertelt Axana. “Scouting Siegfried Ranst stelt gratis zijn lokaal ter beschikking. Ook voor de spaghetti worden veel producten gesponsord. We hopen heel veel centjes bij elkaar te krijgen voor onze kleine vechter.”

Doneren kan hier en meer info over de benefiet vind je hier.

De affiche voor de benefiet met eenhoorns wordt in de omgeving verspreid. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio