ANTWERPEN LIVE. Vakbondsman over vernietiging Koninklijk Besluit van wet-Major: “Systeem bestaat al decennialang en werkt goed”

De Raad van State heeft de Belgische regeling voor havenarbeid vernietigd omdat ze strijdig is met het Europees recht. Het gaat om de vernietiging van een Koninklijk Besluit, de wet-Major zelf blijft overeind. Deze wet regelt dat bedrijven in het havengebied enkel met erkende havenarbeiders mogen werken. “Deze beslissing betekent dus niet noodzakelijk dat de erkenningen wegvallen”, legt vakbondsman Marc Loridan (61) uit.

sodb

LEES OOK. Raad van State trekt streep door regeling havenarbeid: “Wet-Major is strijdig met Europees recht”

De Raad van State gaat niet akkoord met hoe het comité is samengesteld om havenarbeiders te erkennen. Dat comité bestaat uit werkgevers en vakbonden. “Als daar partijdigheid is, zullen we een aantal aanpassingen moeten doen en zo snel mogelijk met alle sociale partners rond de tafel moeten zitten. Zo kunnen we kijken welke artikels door de Raad van State niet begrepen worden. Het belangrijkste is dat havenarbeiders nog steeds erkend worden.”

Om havenarbeider te worden, blijven dezelfde voorwaarden gelden. “Personen moeten in het bezit zijn van een bewijs van goed gedrag en zede, moeten medisch gekeurd worden en psychologische testen doorlopen. Men moet ook slagen voor de opleiding voor havenarbeider.

LEES OOK. “Kunnen jullie niet eens buitenkomen zonder te vechten?” Vakbondsman Marc Loridan over 50 jaar wet-Major op havenarbeid

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER