©  JHS, JeHa

Van een vredige Wapenstilstand tot drie dagen feesten: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/ Tijs Vanneste als muzikant

Tijs Vanneste was dit jaar niet weg te branden van het tv-scherm. Na het tweede seizoen van De Kemping gooide hij hoge ogen als leraar in Meneer Vanneste. De muziek die hij met de werkzoekende jongeren van De Kemping maakte gooide hij samen op twee platen Hier is ‘t Goed en Wildgroei.

Onder de noemer Kempenverhalen trekken Tijs Vanneste & De Pelikanen nu erop uit om die nummers live voor te stellen in de Vlaamse culturele centra. Live omringt Tijs zich met een topband van rasmuzikanten zoals: Mario Goossens, Paul Van Bruystegem, Karel Van Mileghem, Serge Feys, Jan Oelbrandt, Sam Vloemans & Andries Boone. De heren vatten elk concert op als een unieke jamsessie waardoor geen enkel concert hetzelfde is.

Te zien in o.m. Wilrijk (5/11), Turnhout (3/12), Heist-op-den-Berg (10/12), Lier (21/1) en Merksem (11/2).

www.greenhousetalent.com

2/ ‘Nachtwacht’ bestrijdt eigen spiegelbeeld

©  DBA

Nachtwacht hoeft nog weinig introductie. Het is al een tijdlang een van de goudhaantjes van Studio 100 met een Ketnetreeks die uitdijde richting films en theatershows. Met Het donkere spiegelbeeld is er nu een nieuwe theatershow op tournee, waarin vampier Vlad (Louis Thyssen), weerwolf Wilko (Gio Kemper) en elf Keelin (Céline Verbeeck) het opnemen tegen hun onfrisse dubbelgangers. In deze show is er een gastperformance van Kürt Rogiers als kleermaker Zorax, maar ook op het publiek wordt er een beroep gedaan. Het donkere spiegelbeeld houdt voor het laatst halt in de Antwerpse Stadsschouwburg van 11 tot 13 november.

www.studio100.com

3/Expo ‘Verborgen parels’ in Hof van Busleyden

Vogelconcert van Paul de Vos. © Hugo Maertens Collectie KMSKA

Met Museum Hof van Busleyden heeft Mechelen er een toeristische trekpleister bij. De nieuwe expo Verborgen Parels toont vanaf 11 november het allerbeste van wat de stad door zeven eeuwen heen heeft voortgebracht met topstukken van onder meer Rubens, Jordaens, Faydherbe en dit Vogelconcert (ca. 1650) van Paul de Vos. Veel tentoongestelde topstukken komen uit museale, private en erfgoedcollecties en zijn voor het eerst te zien. Voor de expo wordt een tijdloze stad gecreëerd om in rond te dwalen. Bezoekers kunnen zowel rond de opstelling heen lopen als zich tussen de kunstwerken begeven.

www.hofvanbusleyden.be

4/Clara zingt en acteert

Clara Cleymans. ©  Jeroen Hanselaer

Clara Cleymans is van vele markten thuis. Voor de productie Te Gek!? Nerveuze vrouwen focust ze samen met Slongs, Tine Reymer en Inge Paulussen via liedjes op geestelijke gezondheidszorg. Voor Het Nieuwstedelijk acteert ze vanaf 11 november mee in Vrede, Liefde & Vrijheid. Dat stuk situeert zich net na WO I, in de marge van de onderhandelingen van het Verdrag van Versailles. In de lobby van een hotel ontmoet een ballerina de econoom Keynes, maar ook Charles D.B. King, de enige zwarte onderhandelaar op het congres. Cleymans deelt de planken met Michaël Pas en Prince K. Appiah. Te zien in o.m. Leuven (vanaf 11/11), Mol (30/11), Merksem (1/12), Herentals (6/12), Bornem (14/12) en Berchem (17/12).

www.garifuna.be, www.nieuwstedelijk.be

5/Nacht van de Geschiedenis neemt voor 20ste editie opnieuw een duik in de tijd

Verspreid over Vlaanderen en Brussel organiseren Davidsfonds-afdelingen een week lang geschiedenisactiviteiten tijdens de twintigste editie van de Nacht van de Geschiedenis. Aan het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen vertrekt op 8 november om 14u een wandeling met gids die oog heeft voor de religieuze spanningen in het Antwerpen van de 16e eeuw. In Brasschaat onderzoekt literair historicus Kevin Absillis op 10 november het racisme in het werk van Hendrik Conscience. Voormalig parlementsvoorzitter Jan Peumans blikt op 14 november in Herentals terug op het verleden van Vlaanderen.

www.davidsfonds.be

6/Drie dagen fuiven

©  Joris Herregods

Op 10, 11 en 12 november verenigt het Antwerpse nachtleven zich tijdens Full Circle. Drie dagen lang zorgen tientallen artiesten op maar liefst dertig locaties voor muzikale geneugten. Je kan uit de bol gaan op een uiteenlopende combinatie van genres, jong talent en gevestigde waarden. Uit de (brede) technohoek prijken onder meer Milo Spykers, Sara Dziri en Matri Drome op de affiche. Andromedik vertegenwoordigt de drum-’n-bass scene. Met Myu:sa en Lolita, van het vooruitstrevende all-female collectief Burenhinder, surft Full Circle mee op de stijgende populariteit van hardcore. Met één ticket kan je meer dan honderd Belgische artiesten zien op dertig evenementen in clubs en concertzalen, maar evengoed op unieke locaties zoals musea en boten.

www.fullcircleantwerp.be

7/Warande verwent fans van spellen en strips

Ontdek jij graag nieuwe boardgames? Ben je benieuwd welk striptalent België te bieden heeft? Zet dan op 11 november het Rock Paper Pencil Festival in de Warande in Turnhout in je agenda. Bij deze alternatieve standaard strip- en spellenbeurs ligt de nadruk op ontdekken, ervaren en meedoen: je kan zelf de handen uit de mouwen steken tijdens workshops, nieuwe bordspellen uittesten of meewerken aan een zine. In aanloop naar het festival werken 20 striptekenaars - uit drie generaties – aan een gezamenlijke creatie met een ganzenbordestafette op de sociale media. Ze mogen elkaars stijl doorkruisen en verhaallijnen ondermijnen. Het resultaat wacht in de Warande.

www.rockpaperpencil.be

8/Fort Liezele viert vurige Wapenstilstand

Fort Liezele. ©  Joris Herregods

Overal in Vlaanderen wordt op 11 november Wapenstilstand herdacht. Aan Fort Liezele organiseert de gemeente Puurs-Sint-Amands dan een Vredesfeest. Kinderen kunnen er zich vanaf 13u uitleven op springkastelen, zich wagen aan een death ride, knutselen of meerijden met oude voertuigen. Voor volwassenen is er In de audiovisuele zaal van het fort de filmvoorstelling van de musical 14-18 en de film 1917. Rond 18u is er een fakkeltocht en een prachtige lichtshow van Nachtkleuren. Wist je dat het fort ook drie escaperooms herbergt? Alleen door logisch na te denken en goed samen te werken kun je ontsnappen.  Ook op Wapenstilstand zijn de escaperooms open.

www.fortliezele.be

9/Oorlog om Troje gestreden in de Bourla

De Grieks-Belgische Naomi Velissariou ontving in 2021 de Theo d’Or, de belangrijkste toneelprijs van Nederland. Tegelijk is ze een van de jonge makers die dit seizoen het mooie weer maken bij Toneelhuis. In de Bourla brengt ze vanaf 10 november een nieuwe enscenering van Atropa, een theatertekst van Tom Lanoye uit 2008. Daarin wordt het verhaal van de oorlog om Troje verteld vanuit de blik van de achterblijvende vrouwen.

In de versie van Velissariou wordt ingezet op muziek en poëzie. Het sounddesign van Joost Maaskant en Jimi Zoet varieert tussen de genres techno, doom en hardcore tot aan hiphop, trap en drill.

www.toneelhuis.be

10/Sint-Maarten verenigt met vuur

De meeste kinderen krijgen een pakje van de Sint op 6 december, maar sommigen worden al verwend op 11 november door Sint-Maarten. Deze patroonheilige staat voor warmte en verbondenheid. Voor de wintersluiting nodigt kinderboerderij Mikerf in Brasschaat vrijdag tussen 15 en 19u nog een laatste keer uit om samen van het ‘einde-zomervuur’ te genieten met wafels en warme chocomelk. Ook Hof Ter Saksen in Beveren viert donderdag Sint-Maarten. Tussen 18 en 20u kan je er een gratis geanimeerde wandeling maken in het park langs spectaculaire lichtinstallaties en vuuranimaties. Het centrale plein voor het kasteel is uitgelicht. Je vindt er hapjes en drankjes.

www.beveren.be

Mikerf Brasschaat