De Wilrijkse kunststudente Lotte Villays, hier met kat, leent haar stem aan een zingende muis in de animatiefilm Yuku en de Himalayabloem. ©  Patrick De Roo

Uit Yuku en de Himalayabloem. ©  RR

1 / 2
thumbnail: De Wilrijkse kunststudente Lotte Villays, hier met kat, leent haar stem aan een zingende muis in de animatiefilm Yuku en de Himalayabloem. 
thumbnail: Uit Yuku en de Himalayabloem. 

Lotte Villays (16) is de stem achter de titelrol in ‘Yuku en de Himalayabloem’: “Scatten was een uitdaging”

Wilrijk -

Een muisje dat al zingend de wereld rondtrekt met een ukelele. Ondanks de schaduw van de dood die over Yuku en de Himalayabloem hangt, gaat het er vrolijk aan toe in deze Belgisch-Franse animatiefilm. Dankzij de lenige stem van Lotte Villays (16) uit Wilrijk die als het titelpersonage vlotjes schakelt van de ene muziekstijl naar de andere.

Ilse Dewever

Een animatiefilm inspreken is één ding, maar daar tegelijk bij zingen is een ander paar mouwen. Lotte Villays slaagt daar wonderwel in als hoofdpersonage uit Yuku en de Himalayabloem. Het is niet voor het eerst dat de studente aan de Antwerpse Kunsthumaniora haar zangtalent etaleert. “Als kleuter zong ik al graag. Toen mijn tante hoorde over audities voor The Sound of Music in de Stadsschouwburg, nam ik daar als 8-jarige aan deel. Gretl, de jongste telg van de familie Von Trapp, werd mijn eerste rol. Zo is de bal aan het rollen gegaan en speelde ik later ook mee in onder meer Kerstmagie, en de musicals Dolfje Weerwolfje en Scrooge. Vorig jaar heb ik The Sound of Music nog eens mogen overdoen, maar dan in de rol van Louisa, de op twee na oudste van de kinderen van kapitein von Trapp.”

Via die eerste musicalervaringen kwam ook het inspreken van series en films op Lottes pad. “In The Lion King vertolkte ik als Nala een jonge leeuwin, en ditmaal speel ik dus een muisje, maar wel een hele bijzondere muis. Yuku woont in de kelder van een burcht, waar ze haar oma begeleidt op de ukelele, terwijl die voorleest. Het sprookje van de Himalayabloem is ieders favoriet. Wanneer de dagen van oma geteld zijn, gaat Yuku op pad om de mysterieuze bloem te vinden die oma’s pad kan verlichten op haar donkere reis. Dieren die haar onderweg het leven zuur maken wint de muis voor zich met haar gitaartje en haar stem. Zoals Yuku nooit bang is, zo hoeven ook de kleine filmkijkers niet bang te zijn als hun grootouders komen te gaan.”

Bekende medespelers

Voor deze film voor ukjes vanaf 5 jaar deden de Belgisch-Franse makers Arnaud Demuynck en Rémi Durin een beroep op de stemmen van onder andere Bent Van Looy, Tine Embrechts, Ben Segers en Gloria Monserez. Lotte Villays was dus omringd door schoon volk in de studio. “Toch niet, mijn medespelers zag ik pas voor het eerst tijdens de première op Film Fest Gent. Een film inspreken doe je alleen in een studio, terwijl aan de andere kant van het glas een technicus en een regisseur mee volgen. De job vergt veel concentratie. Je moet een goeie timing hebben en soms stoot je op tongbrekers.”En dan heeft Lotte het nog niet over het moeilijkste deel van deze rol: zingen. “Voor de muziek werd geput uit verschillende genres, van swing over boogie tot ska. Ergens in de film hoor je mij ook scatten, een soort van jazzy improvisatie. Hoewel ik toch al wel wat zangervaring heb, was dat nieuw voor mij. Dat er op 4 november een aparte soundtrack van de film uitkomt, is mooi meegenomen.”

Niet alleen kinderen kunnen Lotte deze herfstvakantie aan het werk horen, ook tieners. In het Zuiderpershuis speelt ze een van de hoofdrollen in de jongerenmusical Kamp Delta. “Bij The Singing Factory spelen we overwegend met jonge spelers. Femke Verschueren uit de telenovelle Lisa is ditmaal de enige volwassene. MNM-presentator Wanne Synnave is auteur, regisseur en componist van Kamp Delta. De productie zoomt in het jaar 2099 in op een groep overlevers die ervan uit gaan dat zij de laatste mensen op aarde zijn.” Na de Kunsthumaniora wil Lotte heel graag musical studeren. “Als ik tot de opleiding word toegelaten tenminste.” Met zo’n gevulde rugzak mag dat geen probleem zijn.

Yuku en de Himalayabloem speelt nu in de bioscoop. Kamp Delta, van 28/10 tot 13/11, Zuiderpershuis, Antwerpen. www.singingfactory.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jong in Antwerpen