Zicht op de Oekraïense havenstad Odessa. © AFP

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) over zusterband met Sint-Petersburg: “We keren onze rug niet naar het Russische volk”

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) verdedigt de zusterband met de Russische stad Sint-Petersburg. Het zou volgens hem een slecht signaal zijn om die te verbreken. Lopende projecten binnen deze zusterband werden eerder al stilgelegd.

Sacha Van Wiele

Het was Antwerps CD&V-fractieleidster Nahima Lanjri die in de gemeenteraad een pleidooi hield om de zusterband tussen Antwerpen en Sint-Petersburg te verbreken. Zij doet dit voorstel naar aanleiding van de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Het zou volgens Lanjri een sterk signaal zijn om niet alleen deze zusterband te verbreken, maar om een nieuwe aan te gaan met de Oekraïense havenstad Odessa aan de Zwarte Zee. “Ik betreur dat we dit als Antwerpen nog niet hebben gedaan”, zegt Lanjri.

Burgemeester De Wever volgt het voorstel niet. “Als ergens verzet groeit tegen de agressie van Rusland in Oekraïne, dan is het wel in de steden en bij uitstek in Sint-Petersburg. Ik hoop dat dit verzet ook de uiteindelijke doorslag zal geven en er zo een einde komt aan deze agressie. Het zou fout zijn van nu de rug te keren naar de inwoners van Sint-Petersburg en het Russische volk. We moeten de rug keren naar Poetin. We blijven de agressie veroordelen. Ik hoop wel dat we op termijn de vriendschap met het Russische volk weer kunnen aanknopen.”

Lanjri kreeg alleen de steun van Groen met als gevolg dat haar vraag werd afgewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen