De kleuters zagen hoe de maan een beetje voor de zon kwam. © Filip Spoelders

Leerlingen Regina Pacis beleven zonsverduistering bij Urania: “Zo’n fenomeen blijft tot de verbeelding spreken bij kinderen”

Hove -

Met de speelplaats die uitgeeft op het domein van Volkssterrenwacht Urania kunnen de kinderen van Regina Pacis 2 nergens beter zijn om een gedeeltelijke zonsverduistering mee te maken. De sterrenwacht ontving zelf ook een vijftigtal bezoekers om door de telescopen te kijken.

Filip Spoelders

Meester Nik Wuyts stond met zijn leerlingen uit het vijfde leerjaar als eerste klas van de school te kijken. “Ik bespreek de actualiteit rond de zonsverduistering in de klas en de live beelden heb ik eveneens geprojecteerd. Zo’n zonsverduistering blijft uiteraard tot de verbeelding spreken bij de kinderen. Dit zie je onmiddellijk aan hun enthousiasme. Ook bij de vorige eclipsen, zoals in 2015 en in 2021, stonden we hier.”

Ook de kleuters

Vervolgens kwamen ook de leerlingen uit de andere klassen uitbundig naar de gedeeltelijk verduistering kijken. Zelfs de kleuters mochten het aanschouwen. De zon speelde af en toe verstoppertje met de wolken, maar iedere keer dat de zon zich voluit toonde, gingen de decibels de hoogte in.

De klas van meester Nik was de eerste om te komen kijken. © Filip Spoelders

Marc Van den Broeck van Urania toonde zich tevreden met de vertoning aan de hemel. “Er zijn iets meer wolken dan vorig jaar, maar het zicht is veel beter dan oorspronkelijk voorspeld. Met een zonsverduistering van 33 procent is deze ook groter dan de 28 procent van juni 2021.”

Wachten tot 2025

Voor de volgende eclips van deze omvang is het nu wachten tot 29 maart 2025. Op 12 augustus 2026 volgt er een verduistering van negentig procent. “Jaarlijks zijn er twee tot vijf zonsverduisteringen. Maar de kans dat deze zich boven land op een comfortabele locatie en ook nog eens boven België zich voordoen is één op tien”, geeft Patrick Kielbaey, medewerker bij Urania, mee.

Bekijk in de video het enthousiasme bij de leerlingen van Regina Pacis op het hoogtepunt van de zonsverduistering. 

Zo’n vijftig mensen kwamen naar Urania. © Filip Spoelders

De telescopen stonden in aanslag. © Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio