Mechelaars protesteren opnieuw tegen eenrichtingsverkeer op vesten: “De chaos wordt steeds groter en het bestuur blijft potdoof”

Mechelen -

Zo’n vijftig Mechelaars hebben maandagavond aan het stadhuis opnieuw geprotesteerd tegen eenrichtingsverkeer op de vesten. Ze waren daartoe opgeroepen door leden van het burgerforum Verbindend Mechelen dat actiecomités verenigt. “De chaos op de wegen in en rond de stad wordt steeds groter”, zegt Carl Bols van Red de Vesten.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Op ronde met team achter werken op vesten in Mechelen: “Het is zeker niet onze bedoeling om mensen te frustreren”

Het eenrichtingsverkeer is ondertussen op een groot deel van de kleine ring (R12) ingevoerd, vanaf de Zandpoortvest tot aan de Guido Gezellelaan. Dat ontmoedigt de actiecomités niet om te blijven protesteren. Tegenstanders lieten voor aanvang van de gemeenteraad opnieuw luidkeels hun stem horen. “Het debat is actueler dan ooit”, stelt Bols.

Marc Hendrickx, fractieleider van N-VA, stelt voor om de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de definitieve herinrichting uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024. “Wij vragen om de impact van de vesten op het verkeer écht te meten met zogenaamde Telramen. Dat zijn handige toestelletjes die inwoners achter hun raam kunnen hangen”, zegt gemeenteraadslid Karl Lauwers (CD&V).

©  Dirk Vertommen

Geen inspraak

Bols verwijst ook naar de ongerustheid die handelaars recent hebben geuit in de pers. “Ondertussen blijft het stadsbestuur potdoof voor de niet-aflatende stroom van terechte klachten op sociale media. Er werd nog altijd geen inspraak georganiseerd over de essentie van de zaak: wel of geen eenrichtingsverkeer”, stelt hij.

De actievoerders stellen zich vragen bij het tijdelijke karakter van de herinrichting. “Zo zou de tijdelijke inrichting worden uitgevoerd met ‘verplaatsbare bloembakken, een opvallende strook verf, blokken op de weg.’ Dat is een flagrante leugen, want de werkelijkheid toont ingrijpende werken met nieuwe verhardingen, ontharding, andere verkeerslichten, ANPR-camera’s, heringerichte kruispunten, geschrapte parkeerplaatsen en nieuwe bushaltes. Dit zijn geen tijdelijke ingrepen meer”, legt Carl Bols uit.

De actievoerders herhalen hun voorstel voor een herinrichting van de vesten. “Met respect voor de bewoners, meer groen, veilige fiets- en voetpaden, maar met behoud van tweerichtingsverkeer”, zegt Bols.

De actiebereidheid lijkt wel af te nemen. Vorige keer waren er namelijk nog zeventig actievoerders.(svh)

©  Dirk Vertommen

LEES OOK:

- Crisis en vele werken baren Mechelse handelaars zorgen: “Klanten vragen of ze nog tot aan onze winkel geraken”

- Intelligente verkeerslichten op Mechelse vesten houden rekening met verkeersdrukte: “Wil je sneller groen, druk dan op de knop”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen