Leentje met Rachel en de studenten van de computerklas. © RR

Hovese organiseert al tien jaar tweedekansonderwijs in India: “Sinds juli is er een ecologisch en sociaal productiebedrijf bij gekomen”

Hove -

Leentje De Bruyne uit Hove viert de tiende verjaardag van haar opleidingsinstituut in Zuid-India. Onlangs opende ze in de streek ook een ecologisch en sociaal productiebedrijf met 120 werknemers.

Filip Spoelders

De projecten van Leentje bevinden zich in Anaikatty, een bergachtige streek nabij de stad Coimbatore, waar ze tussen 2008 en 2010 met haar man Geert hun drie kleine kinderen woonde. Terwijl ze de plaatselijke bevolking een basis aan rekenen en gesproken Engels aanleerde, ontmoette ze Rachel Ebenezer. De Indiase wou het idee van Leentje om tweedekansonderwijs aan te bieden verder uitwerken zodat Anaikatty Rural Community College ontstond.

“In een garagebox begonnen we in 2012 met een budget van 250 euro, twee oude computers, een naaimachine en vier leerlingen. Ondertussen zijn we een opleidingsinstituut met reeds achthonderd afgestudeerden die we eventueel naar een job begeleiden. Aangezien het in de lokale gemeenschap de gewoonte is om alle loon van de familie bij elkaar te leggen, hebben we een impact op drieduizend mensen”, vertelt Leentje.

De medewerkers van Upscale maken een eigen masala. © RR

Ook de visie van de Indiërs in de streek wijzigt. “Toen we begonnen, zagen we weinig jongeren op hun zestiende deelnemen aan het staatsexamen. Ze durfden of konden het niet. Het gevolg was dat meisjes huwden terwijl de jongens een job probeerden te krijgen of zelfs niets deden. De volgende generatie ziet wat studeren in ons instituut teweegbrengt, waardoor ze toch al meer studeren richting het examen.”

Door corona ontstond er zelfs een tweede project: Upscale een ecologisch en sociaal productiebedrijf. “Tijdens corona was de gemeenschap, die erg op zich staat, volledig afgesloten van de buitenwereld. In die periode zijn er enkele initiatieven ontstaan onder de inwoners. In ons college hebben we zelfs een achtste vak, ondernemerschap, opgestart. Na het uitvoeren van haalbaarheidsstudie is Upscale in juli van start gegaan.”

De eetbare theecups van Upscale. © RR

Het bedrijf is opgesplitst in vier productie-units in vier verschillende dorpen zodat ondertussen 120 mensen uit tien dorpen aan de slag zijn. “Ze maken papieren verpakkingen, ecologisch maandverband, een eigen masala en Bistea Cup. Dit is een uitvinding van onze mensen. Het is een theekopje uit biscuitdeeg dat na het drinken kan worden opgegeten.”

De tiende verjaardag van Anaikatty Rural Community College wordt zaterdag om 19u met een benefietconcert gevierd bij Vestar, een nieuw congrescentrum in de Van Diepenbeekstraat 12 in Antwerpen. Tickets aan de kassa kosten 20 euro. Wie gebruik wil maken van de gratis parking in de Lamoninièrestraat kan tot vrijdag tickets reserveren via www.arcc.be of 0499/76.51.17.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio