© CV media

Voorzitter Wouter Vandenhaute over de existentiële crisis bij Anderlecht: “Dieptepunt bereikt? Het kan altijd dieper”

Een zwarte dag in de geschiedenis van paars en wit. Dat vraagt toch om tekst en uitleg. En dus keek voorzitter Wouter Vandenhaute (60) himself maandagmiddag de pers in de ogen. “Ik begrijp dat er ook vragen komen over mijn persoon.”

Jürgen Geril, Yanko Beeckman

LEES OOK. De spelers, de voorzitter, de sportief directeur of toch vooral de coach: wie is verantwoordelijk voor de malaise bij Anderlecht?

De paars-witte perszaal zit goed vol voor de persconferentie van Wouter Vandenhaute. Wanneer de voorzitter van Anderlecht iets na 15 uur binnenwandelt, neemt hij eerst zelf het woord.

“ RSC Anderlecht zit in volle crisis. Vandaag is voor iedereen een moment om in de spiegel te kijken. Ik begrijp de frustratie van de supporters. Ik ben zelf al 51 jaar fan van deze club en ik ben dus even gefrustreerd als iedereen. Maar ik kan niet anders dan het gedrag van een heel klein deel van onze fans onvoorwaardelijk te veroordelen. Wat zondag is gebeurd, hoort niet thuis op een voetbalveld. Daar schaam ik me voor. Daar schaamt de club zich voor. En dat brengt ons alleen maar dieper in crisis.”

“We begrijpen de felle en snelle reactie van de CEO van de Pro League en aanvaarden sportief de boete van 50.000 euro die ons is opgelegd. Ik maak me zorgen over wat er is gebeurd, omdat we al veel inspanningen doen. Wij willen zo dicht mogelijk bij onze supporters staan. Maar tegenover wat zondag is gebeurd, staan wij machteloos. Ik wil me vandaag niet verstoppen. Ik ben hier vandaag dan ook om jullie vragen te beantwoorden.”

©  BELGA

Was het achteraf bekeken een vergissing om Felice Mazzu aan te stellen?

“De redenen die we hadden om bij Mazzu uit te komen, waren volgens ons de juiste redenen. De voorbije twee jaar hebben we herkenbaar voetbal gebracht. Vincent (Kompany, red.) had een stijl ontwikkeld die perfect paste bij het huis. Maar het was te veel met ups-en-downs. Twee jaar na elkaar hebben we nipt Play-off 1 gehaald, we hebben ons geplaatst voor de bekerfinale – waarin we geen goeie prestatie hebben geleverd. We hadden het te vaak lastig om een resultaat neer te zetten. Toen we de opvolger voor Vincent moesten vinden, zijn we gegaan voor een ervaren coach, een peoplemanager, die resultaten kan neerzetten. Helaas is dat bij ons niet gelukt, en dat is niet alleen de schuld van Felice. Een heleboel pijnpunten van de voorbije seizoenen zijn dit jaar zelfs nog feller naar voor gekomen.”

U kijkt dus ook naar de spelers?

“Een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid ligt bij spelers. Zij zijn degenen die ons op korte termijn uit deze crisis kunnen halen. Als we de komende weken goeie resultaten neerzetten, kunnen we weer ademen. Zetten we slechte resultaten neer, dan zal de kritiek nog luider worden. Want het kan nog slechter. We hebben het vandaag over een dieptepunt, maar het kan nog altijd dieper.”

Vanwaar de keuze voor Robin Veldman als tijdelijke vervanger voor Felice Mazzu?

“Ik heb alle vertrouwen in wat Robin de komende weken zal doen. Zijn eerste taak zal zijn om kopjes weer fris te krijgen en een nieuw elan te vinden. Deze groep moet snel veel beter kunnen dan wat ze nu doen.”

Bestaat de kans dat hij definitief trainer blijft?

“Robin neemt over voor de komende weken en tussendoor gaan we op zoek naar een nieuwe coach. We moeten nu het werk doen dat moet gebeuren en op korte termijn is hij de enige goeie oplossing. Robin is anderhalf jaar geleden van Ajax overgekomen en hij is een van de steunpilaren bij de heropbouw van de club. Wij willen hem niet verbranden. We hebben hem nodig op de lange termijn. Hij wordt dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vervangen door een nieuwe coach.”

LEES OOK. Ex-Ajax-coach die Ziyech opleidde en “in het jeugdvoetbal wil blijven” moet Anderlecht depanneren: wie is Robin Veldman?

©  Marc Gysens

Naar welk profiel gaan jullie dan wel op zoek als vervanger?

“Aan kandidaten was er al geen gebrek, en sinds vanochtend zijn er nog meer. Ik ga het nu nog niet over profielen hebben. Willen we een jonge trainer? Willen we een ervaren trainer? Dat moeten we nu intern analyseren. Als ik ervan overtuigd zou zijn dat een grote naam binnenhalen de oplossing is, dan had ik dat al gezegd. Maar ik geloof niet in namen en vooral niet in overhaaste beslissingen.”

“Al wil dat ook niet zeggen dat er geen grote naam komt. Het gaat nu over de club en niet over de poppetjes. Nmecha, Zirkzee, Kouamé en Sergio Gomez waren ook totaal onbekend toen ze hier aankwamen, maar zijn nu wel vedetten voor Anderlecht. We hebben de afgelopen twee jaar bewezen dat we zulke spelers kunnen halen. Nu moeten we ervoor zorgen dat we dat soort spelers in de toekomst kunnen kopen en niet moeten huren.”

U had het daarjuist over een spiegel: wat verwijt u zichzelf?

“Ik ben 60 jaar, ik draai professioneel 37 of 38 jaar mee, ik maak dagelijks fouten en ik probeer die elke dag te corrigeren ook. Maar het gaat niet over personen. Coucke, Verschueren, Kompany, Verbeke, Mazzu, Vandenhaute... Er is maar één ding belangrijk en dat is RSC Anderlecht. Dát is de enige vedette.”

“Het is intussen drie jaar geleden dat ik ben ingestapt. De club zat toen in een even diepe crisis als nu. Ik voelde het project eerst niet, maar uit respect voor Marc (Coucke, red.) heb ik het toch gedaan. Het is mijn ambitie om Anderlecht de komende maanden en jaren terug te brengen waar het hoort. Ik begrijp dat er ook over mijn persoon vragen zijn, maar pas op de dag dat er geen vragen over gelijk welke persoon meer komen, zijn we op de goede weg. Er is nog heel veel werk, maar ik ben meer dan ooit gemotiveerd.”

©  BELGA

Wat wilt u, buiten het aanstellen van een nieuwe trainer, nog veranderen?

“Het allerbelangrijkste is dat we nu onze eigen interne evaluatie maken. Peter Verbeke is even out. Hij heeft een virale infectie die hem zwaarder te pakken heeft dan eerst ingeschat. Maar ik kan zeggen dat we ongeveer een maand geleden al tot de conclusie kwamen dat de manier waarop we aan het werken waren onhoudbaar was. Sinds ik twee jaar geleden voorzitter ben geworden, heb ik twee dingen gedaan. Ten eerste heb ik Vincent Kompany gevraagd om hoofdtrainer te worden. Voor mij was het project-Kompany niet gedefinieerd genoeg – daarvoor heb ik zelfs afscheid moeten nemen van mijn goeie vriend Frank Vercauteren. Daarnaast heb ik Peter Verbeke aangesteld als sportief directeur.”

“Vorige zomer is met Vincent één van de drie personen weggevallen. Er kwam een nieuwe coach, de mayonaise pakte niet en dus moeten we vaststellen dat we tekort zijn geschoten. We zijn nu bezig met dat te proberen recht te zetten. Dat Peter nu even out is, is uiteraard shit. Hier zit ik nu alleen. (lachje) Ik neem tijdelijk een aantal van Peters taken over, maar heb geen ambitie om de club te runnen. We zijn nu aan het kijken hoe we de werking kunnen verbeteren.”

Perschef Mathias Declercq staat op het punt de persconferentie af te ronden, maar Vandenhaute wil nog wel even doorgaan. “Laat de vragen maar komen, ik zit hier nu toch op mijn gemak.” (lacht)

Is de Deen Jesper Fredberg een potentiële versterking voor de sportieve cel?

“Jesper Fredberg is iemand met heel veel kwaliteiten. Ik lees ook in de Deense pers dat het al een zekerheid is dat hij naar Anderlecht gaat. Ik lees dat allemaal, maar kan daar nu niks over zeggen.”

Heeft u het gevoel dat u deze situatie nog kan rechttrekken?

“De uitdaging is nu een totale cultuuromslag te realiseren. Anderlecht is altijd de rijkste geweest. Anderlecht is altijd een ploeg van vedetten geweest. Anderlecht kon zich altijd meer permitteren dan de rest. Maar die tijden zijn weg en komen niet meer terug. We moeten dagelijks onze borst nat maken en die cultuur is er nog te weinig.”

“Maar we gaan onze ambities niet bijsturen. Mijn voorgangers hebben jaar na jaar Europees voetbal gehaald. Ook onder mijn bewind is dat gelukt. Dit jaar hebben we ons zelfs voor het eerst opnieuw gekwalificeerd voor de groepsfase, nota bene onder Mazzu. We zullen er dus alles aan doen om ook nu weer Europees te halen. Dat zit er nog in. Er is de beker en de competitie waarin we dat kunnen afdwingen. Als we geen Europees spelen, verlies ik een jaar. En ik verlies niet graag. Nu gaan we eerst de sportieve leiding versterken, dat is prioritair. Van daaruit gaan we verder.”

    MEER OVER Jupiler Pro League

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER VOETBAL