“Ik vraag bezoekers een schilderij of beeldhouwwerk te beschrijven omdat ik het zelf niet meer kan zien”, zegt Bart Van Peer. “Het klinkt contradictorisch, maar als blinde laat ik een ziende beter kijken. Mensen kijken anders, aandachtiger en bewuster.” ©  Tom Cornille

Blinde KMSKA-medewerker Bart Van Peer laat bezoekers aandachtiger kijken naar kunst vanuit mobiele studio: “De bezoekers zijn mijn ogen”

Ken je dat benauwd gevoel als je een museum binnenstapt? Die druk om niets te willen missen en alle kunstwerken dan maar op een drafje af te handelen? Met Radio Bart kiest het pas heropende KMSKA voor vertraging. Vanuit een mobiele studio kijk en praat je met Bart Van Peer (51), blind en jarenlang vaste telefonist van het museum, naar en over een kunstwerk. “Ik vraag bezoekers een schilderij of beeldhouwwerk te beschrijven omdat ik het zelf niet meer kan zien”, zegt hij. “De bezoekers zijn mijn ogen. Het klinkt contradictorisch, maar als blinde laat ik een ziende beter, aandachtiger en bewuster kijken.” Radio Bart krijgt vanuit alle hoeken lof, ook internationaal is er interesse om het project over te nemen.

Karin Vanheusden
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER