Het klimaat volgens Kamiel Spiessens of het Mexicaans dodenfeest: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Dana Winner nodigt Ronan Keating en Il Divo uit bij exclusief concert in Sportpaleis

©  Jeroen Hanselaer

Dana Winner staat zondag eenmalig in het Sportpaleis, voor misschien wel het grootste concert uit haar carrière. Daarvoor laat ze zich op het podium vergezellen door schoon volk. Il Divo is een van ’s werelds grootste klassieke zanggroepen. De heren stonden al zij aan zij met wereldsterren zoals Barbra Streisand en Céline Dion, en nu dus met onze Limburgse nachtegaal.

Daarnaast wist ze ook Ronan Keating te strikken. Keating werd bekend als leadzanger van de populaire Ierse boysband Boyzone en maakte vanaf 1999 ook furore als soloartiest met hits als When You Say Nothing At All of Life Is A Rollercoaster.

Naast die internationale gasten belooft Dana Winner zondag een volledig nieuwe show met haar grootste hits maar ook met nieuwe nummers, verrassingen en technologische hoogstandjes.

www.sportpaleis.be

2/Hoe gaan jongeren om met duurzaamheid?

Chrostin. ©  Dirk Vertommen

Met What’s NEXT organiseert Technopolis vanmiddag van 14 tot 17u een reeks lezingen voor jongeren vanaf 12 jaar rond het topic duurzaamheid. Snowboarder Seppe Smits, Thomas de Groote (River Cleanup), Julie Lietaer (#hackyourjeans), Moenia Ladhib (Ecossentials) en cartooniste en illustratrice Chrostin krijgen in Mechelen elk de kans om uit te leggen hoe zij concreet bijdragen aan een meer duurzame toekomst.

Naast talks in het auditorium zijn er in de inkomhal ook standen waar deelnemers kunnen ontdekken hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een ecologische toekomst. Gratis toegang.

www.technopolis.be

3/PJ Harvey leest voor op Crossing Border

©  AP

Het spraakmakende literatuur- en muziekfestival Crossing Border in Den Haag heeft na acht jaar weer een poot in Antwerpen. PJ Harvey is op 4 november de blikvanger in de Handelsbeurs. In april bracht de Britse singer-songwriter en dichteres het boek Orlam uit, een opmerkelijk coming-of-ageverhaal. In Antwerpen draagt PJ Harvey voor uit haar boek, waarna ze een interview geeft aan auteur Max Porter. Op 6 november wordt het festival op meerdere podia voortgezet in De Studio. Angelo Tijssens en Aya Sabi zetten hun romandebuut in de verf. Buitenlandse gasten zijn o.a. Leïla Slimani en Benedict Wells.

www.crossingborder.be

4/Populaire Spiessens

De klimaatproblematiek baart iedereen zorgen, zelfs Kamiel Spiessens. Humorist Chris Van den Durpel trekt zijn kenmerkende parka aan, zet zijn vlinderbril op en stoomt zich klaar voor Spiessens Spijbelt. In de show, die op 4 november Theater Elckerlyc aandoet, zet Kamiel in zijn eigen stijl ons zijn visie op de opwarming van de aarde uit elkaar. Natuurlijk passeren er daarbij verschillende andere typetjes de revue. Wie wil er immers de mening van o.a. Jimmy B., Snelle Eddy of Ronny King niet kennen? Spiessens werpt zich nog als redder van de wereld op in o.m. Theatrum Mechelen (3/12), de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas (8/12) of CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg (17/12).

www.kamielspiessens.be

5/Kinepolis nodigt fans van horrorfilms uit voor een griezelavondje

Jezelf vrijwillig blootstellen aan je ergste nachtmerries? Hou je ervan de dood, de duivel en andere griezels recht in de ogen te kijken en tegelijk de angst te voelen opborrelen in elke vezel van je lichaam? Ja, jij bent duidelijk een horrorfan! Kinepolis verwacht je op maandag 31 oktober voor zijn Halloween Night. Met de films The Invitation, Prey for the Devil en Lair werden drie toppers uit het genre geselecteerd. Wie ondanks de spanning toch iets door zijn keel krijgt, wordt getrakteerd op popcorn, een snack en een drankje. Alle horrorfans boven de 16 jaar worden in de bioscoop welkom geheten om 20u. Immuun voor geesten en spoken worden alle filmfans tegen 1.40u de nacht ingestuurd.

www.kinepolis.be

6/Mexicaans dodenfeest

© Cuauhtémoc Garmendia Alfaro

In Mexico wordt op 31 oktober de Día de Muertos gevierd. Antwerpenaren doen die traditie alle eer aan in het MAS en bibliotheek Permeke. In de bib kan je vandaag en morgen om 13.30u met het gezin naar de animatiefilm Coco. Die gaat over Miguel die per ongeluk in het land van de Doden terechtkomt en er op zoek gaat naar zijn betovergrootvader. Op de achtste verdieping van het MAS staan zondag twee altaren tentoon: het Mexicaanse altaar, samengesteld door de ambassade van Mexico, en het Altaar van Antwerpen, een initiatief van het kunstenaarscollectief Mestizo Arts Platform. Het Feest van de Doden wordt op 31 oktober vanaf 19.30u gevierd in de bibliotheek met eetstandjes met Mexicaanse gerechten, performances en een optreden van Mariachis Los Tarascos.

www.permeke.org, www.mas.be

7/Astrid Stockman zingt bij poppentheater

Camille Saint-Saëns schreef in 1886 Le carnaval des animaux, een klassiek werk vol doldwaze dieren. In deze muzikale optocht worden de gebreken van de dieren, bijna spottend, uitvergroot. Bij figurentheater De Maan in Mechelen gaat theatermaker Gorges Ocloo vanaf 29 oktober met deze klassieker aan de slag. Hij vroeg Josse De Pauw om zich te laten inspireren door de muziek en er een tekst bij te schrijven. De dieren worden daarbij elk gelinkt aan de wereld van vandaag. Acteur Joren Seldeslachts brengt de bijzondere personages tot leven, samen met poppenspel. De muziek werd door Ocloo herwerkt voor moderne instrumenten. Daarbij is ook sopraan Astrid Stockman van de partij.

www.demaan.be

8/Kortfilms van jonge makers in De Studio

Het Breedbeeld-kortfilmfestival is een jaarlijks festival voor korte film dat dit jaar toe is aan zijn tiende editie. Het festival focust op werk van opkomend talent en vertoont zo’n 60 kortfilms, gespreid over vijf luiken competitiefilms. Binnen elk competitieluik kan je na de vertoning vragen stellen aan de cineasten. Zondagavond worden de winnaars bekendgemaakt. Er zijn winnaars in de categorieën beste fictie, animatie en docu en beste film van een cineast zonder hogeschoolopleiding. In De Studio in Antwerpen, van 3 tot 6 november.

www.breedbeeldkortfilmfestival.be

9/Kraak de ‘Code van Coppens’ in de Stadsfeestzaal

Staf en Mathias Coppens. ©  De Code van Coppens

In afwachting van het nieuwe tv-seizoen van Code van Coppens (VTM) kan je zelf in de wondere wereld van Staf en Mathias Coppens stappen, letterlijk zelfs. In de Antwerpse Stadsfeestzaal verrijzen vanaf 29 oktober tot 4 december twee escaperooms die ontsproten zijn aan de fantasie van de twee broers. In 50 minuten doorloop je vijf kamers. Het komt erop aan de code te kraken om telkens de volgende kamer te openen. Je moet daarbij speuren naar verborgen tips, aanwijzingen of opdrachten. Code niet gevonden? Kan gebeuren: de deur gaat na 10 minuten automatisch open. Voor teams van 4 tot 6 personen met een minimumleeftijd van 6 jaar.

www.codevancoppens.be

10/deSingel verwent de allerjongste oren

Met Big Bang strijkt vanmiddag vanaf 13u een karavaan jonge en avontuurlijke muzikanten in deSingel neer. Verspreid over de gangen en hoeken van het gebouw serveren ze een programma op maat van families met kinderen. Zo duren de voorstellingen zelden langer dan een halfuur. Mamadou Dramé en Tister Ikomo van het Senegalees-Congolese Duo Seco staan op het podium met de Antwerpse slagwerkers van Tarmacadam. In Meredith’s Muziekkamer krijg je een voorsmaakje van een voorstelling die in de maak is rond de Amerikaanse componiste Meredith Monk. Tussen de voorstellingen door kan je genieten van klankinstallaties.

www.desingel.be