De brieven hebben na al die jaren hun zegels nog, wat uitzonderlijk is. © ram

Heemkundekring verwerft twee schepenbrieven uit de 15de eeuw

Rijkevorsel -

Twee perkamenten uit respectievelijk 1468 en 1439 waarin Rijkevorsel wordt vermeld, zijn sinds dit jaar in het bezit van de Heemkundige Kring.

De documenten werden geveild in Oostende. De Heemkundige Kring van Rijkevorsel was de hoogste bieder en bracht op die manier de schepenbrieven terug naar hun plaats van herkomst. “Als we geen bod hadden gedaan, waren ze misschien voor altijd verloren gegaan”, vertelt Miel Bolckmans van de Heemkundige Kring. “Over het bedrag dat we betaald hebben, kan ik niets zeggen. Opmerkelijk aan de brieven is dat ze allebei nog hun zegel hebben. De tekst op het zegel is niet meer duidelijk leesbaar, maar we denken dat er Hoogstraten op staat. In de brieven komen de familienamen Ameldonck en Houtele voor, die in Rijkevorsel woonden.”

“De brief uit 1439 gaat over een dame die geld leent aan een andere vrouw. Dat zegt iets over de zelfstandigheid die de vrouwen in die periode hadden. In de eeuwen daarna veranderde dat en hadden de mannen de meeste verantwoordelijkheid. De laatste decennia evolueren we weer naar gelijkheid.” Door de geplande verbouwingen van het gemeentehuis heeft de Heemkundige Kring een deel van de collectie verhuisd naar het gemeenschapscentrum in Sint-Jozef Rijkevorsel. (ram)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio