Het WK voetbal vindt vanaf 20 november plaats in Qatar. ©  REUTERS

Human Rights Watch: “Qatar mishandelt leden van LGBTQ-gemeenschap”

Veiligheidsdiensten in Qatar hebben nog in september van dit jaar willekeurig leden van de LGBTQ-gemeenschap gearresteerd. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, in aanloop naar het WK voetbal dat op 20 november in het land begint. Hoewel de autoriteiten zeggen dat iedereen welkom is in Qatar, ongeacht seksuele geaardheid of achtergrond.

jvhBron: BELGA

HRW interviewde zes LGBTQ-personen uit Qatar die tussen 2019 en 2022 gevangen zijn gezet. Zij laten weten zowel verbaal als fysiek te zijn mishandeld. Het gaat om vier transvrouwen, een biseksuele vrouw, en een homoseksuele man. Zij zeggen te zijn geschopt en geslagen tijdens hun detentie. Ook meldden zij in totaal vijf gevallen van seksuele intimidatie.

Alle zes werden zij zonder aanklacht vastgehouden. In één geval ging het om twee maanden eenzame opsluiting, zonder toegang tot rechtsbijstand. Geen van de zes kreeg een proces-verbaal van de detentie. Volgens HRW kunnen de aanhoudingen om die redenen volgens de internationale mensenrechtenwetgeving als willekeurige detentie worden beschouwd.

Qatar: “Informatie die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is”

Homoseksualiteit is illegaal in het conservatieve en islamitische Qatar. Een regeringsfunctionaris uit Qatar ontkent de beschuldigingen echter in een verklaring en stelt dat de het nieuws van HRW “informatie bevat die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is”, zonder verder in detail te treden.

De organisatoren van het WK stellen dat iedereen welkom is in Qatar tijdens het voetbaltoernooi, maar waarschuwen de LGBTQ-gemeenschap wel om onderlinge affectie niet in het openbaar te uiten. HRW stelt echter: “De vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit moet permanent worden gegarandeerd voor alle inwoners van Qatar. Niet alleen voor toeschouwers die naar Qatar gaan voor het WK.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER