Balans van ontluisterende avond: 20 fans en 3 agenten gewond, Anderlecht-spelers trokken na topper tegen Standard naar Tubeke

Een ontluisterende zondagavond na de stilgelegde Clasico tegen Standard (3-1-nederlaag na 64 minuten) eindigde voor de Anderlecht-spelers in het nationale oefencentrum in Tubeke, het hoofdkwartier van de Rode Duivels nadat eerder op de avond een vuurpijl in de (gelukkig nog lege) spelersbus was beland. Politie was aanwezig om amokmakers op afstand te houden. Anderlecht krijgt een boete van 50.000 euro. Balans van ontluisterende avond: 20 fans en 3 agenten gewond.

Ludo Vandewalle

LEES OOK. Reactie Pro League laat niet lang op zich wachten: Anderlecht krijgt 50.000 euro boete voor wangedrag fans op Standard

De spelers van Anderlecht brachten de nacht niet door in het Martin’s Red Hotel van het nationale oefencentrum in Tubeke, maar trokken eens de situatie veilig werd geacht vandaar richting huis.

Het werd zo een lange zondagavond, want de spelers zaten tot 22.30 uur, meer dan tweeënhalf uur na het laatste fluitsignaal, nog vast in het stadion. Een ruit van de spelersbus werd vernield en de hooligans hadden een vuurpijl in de (gelukkig nog lege) spelersbus gegooid, zo meldden Standard-verantwoordelijken.

Aan het oefencentrum in Neerpede stond opnieuw een horde boze fans te wachten. Maar de politie was aanwezig om de veiligheid te garanderen.

RSC Anderlecht reageerde na middernacht nog op de ongeregeldheden. De club zei de incidenten te “betreuren” en “veroordeelt ze met klem”.

“De club heeft vanzelfsprekend veel begrip voor de onvrede van de supporters. Sporting staat momenteel niet waar het hoort te staan. Maar de club veroordeelt deze incidenten met klem en gaat de komende dagen in dialoog met haar supporters”, klonk het in het statement op de clubwebsite.

Het was het einde van een bewogen zondagavond voor Anderlecht, die begon in minuut 64 van Standard-Anderlecht.

Scheidsrechter Bram Van Driessche had de spelers al een keer aangemaand naar de kleedkamer te gaan omdat zogenaamde supporters van Anderlecht vuurpijlen op het veld hadden gegooid. Toen dat een tweede keer gebeurde en de wedstrijd andermaal diende te worden stilgelegd, volgde Van Driessche het reglement: hij floot het duel ten einde. De Anderlecht-hooligans hadden hun zin. Al twee weken broedden ze op deze geplande sabotage. Dat was overal doorgedrongen. Politie, spelers, bestuur... ze wisten er allemaal van. Toch kon het gebeuren.

©  BELGA

Het was angstaanjagend en mensen liepen gevaar. Niet het minst Standard-doelman Arnaud Bodart, die aan de kant van de vuurpijlen in het doel stond. Na het affluiten van de wedstrijd was de herrie nog niet voorbij. Op de plaats waar de supportersbussen van Anderlecht stonden, gingen Standard-fans provoceren. Er werd met vuurpijlen naar elkaar gegooid. Levensgevaarlijke taferelen. Een twintigtal supporters en drie politieagenten raakten gewond. Een wonder dat er geen zwaargewonden vielen. Pas een uur later bedaarden de gemoederen. De paars-witte supportersbussen vertrokken een halfuur later. De Anderlecht-spelers zaten tot 22.30 uur nog vast in het stadion, waarna ze dus naar Neerpede konden vertrekken.

Forfait en 50.000 euro boete

Dit blijft uiteraard niet zonder gevolgen. Zeker is dat Anderlecht minstens 50.000 euro boete zal moeten betalen. Dat staat zo in het intern reglement van de Pro League, het overkoepelend orgaan van de profclubs. CEO Lorin Parys kondigde dat ook al meteen na de incidenten aan.

Er volgt ongetwijfeld een forfaitnederlaag, dat staat letterlijk in het bondsreglement gestipuleerd. Op dat officiële nieuws is het wel wachten tot het bondsparket de vordering doet en tot de ‘bevoegde disciplinaire instantie’ die sanctie oplegt. En er volgt mogelijk ook een wedstrijd achter gesloten deuren. Die sanctie is voorwaardelijk of effectief. Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Op 12 april 2019 zorgden dezelfde fans van Anderlecht voor het stopzetten van Standard-Anderlecht na een achterstand voor paars-wit. Dat was op de vierde speeldag van Play-off 1. Paars-wit stond op dat moment vijfde en dreigde Europees voetbal te missen.

Er werd toen in eerste instantie een wedstrijd achter gesloten deuren opgelegd, maar via beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) werd die sanctie omgezet in een voorwaardelijke straf, met een termijn van drie jaar. Die drie jaar zijn voorbij, zodat Anderlecht weer een procedure kan aanspannen indien het andermaal tot een effectieve wedstrijd achter gesloten deuren wordt veroordeeld.

LEES OOK. Nieuw dieptepunt voor Anderlecht: match tegen Standard voortijdig afgefloten nadat veld tweemaal bekogeld wordt met vuurpijlen

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL