©  BELGA

©  Isosport

©  Isosport

©  Dick Demey

©  BELGA

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Genk dient Antwerp eerste nederlaag op de Bosuil toe en blijft stevig aan de leiding

Racing Genk blijft maar winnen. Nu klopte het ook Antwerp (1-3), het vergroot zijn voorsprong tot vier punten. De Great Old verloor drie van zijn laatste vijf duels, maar tegen Genk konden de fans de spelers weinig verwijten. Behalve dan een gebrek aan efficiëntie, misschien.

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. ONS OORDEEL. Yusuf blonk uit, maar Antwerp miste vooral efficiëntie

Met zo een rapport mogen de kinderen altijd naar huis komen: Genk telt na veertien speeldag 37 punten, dat zijn er nu al vier meer dan eerste achtervolger Antwerp.

De topper was aangenaam, met als eerste hoogtepunt de 0-1. Het was millimeterwerk, maar de VAR in Tubeke kon na minutenlang lijntjes trekken alsnog uitsluitsel brengen: Bryan Heynen stond dan toch geen buitenspel bij zijn heerlijke 0-1 na iets minder dan een kwartier voetballen. Zijn zesde doelpunt van het seizoen al voor de Genk-aanvoerder, en toch zal hij deze misschien nog dat tikje meer koesteren. Niet alleen omwille van de setting – een topper in de sfeervolle Bosuil -, ook en vooral vanwege de makelij: een prachtige volley.

©  BELGA

Antwerp was goed aan de wedstrijd begonnen, het kreeg zelfs wat kansen, maar het was dus de competitieleider die op voorsprong klom. Nadien was Antwerp van slag, het kon niet meteen reageren. Het ontsnapte nog aan 0-2 – Onuachu miste het onmisbare -, al was dat slechts uitstel van executie. Butez verwerkte een corner niet goed, de bal ging via het bovenlichaam van De Laet over de lijn. Genk was in die fase van de wedstrijd gewoon beter dan Antwerp.

Op de tribunes werd al gevreesd voor een nieuwe blamage zoals tegen Standard (toen 3-0 na negen minuten), zeker toen Vincent Janssen twee keer naliet om de aansluitingstreffer te scoren. Het leek zo weer een frustrerende namiddag te worden waarbij alles mislukte, maar uiteindelijk kon Janssen Vandevoordt toch kloppen. De goalie zag er bij die fase niet geweldig uit, Janssen zette zich goed door en was lucide genoeg om de juiste keuze te maken: 1-2, wat meteen ook de ruststand was.

©  Isosport

Antwerp schakelde in de tweede helft nog een versnelling hoger, met vaak een sterke Janssen in de spits. De Nederlander bediende zijn landgenoot Ekkelenkamp, die had beter moeten doen met de opgelegde kans: hij besloot voorlangs. Het was meer dan eens heet voor de goal van Genk-keeper Vandevoordt, die nog een omhaal van Gerkens van onder zijn lat moest ranselen. Tussendoor mocht Munoz zéér tevreden zijn dat hij ontsnapte aan tweede geel, Van Bommel was terecht boos.

Over Van Bommel gesproken: slechts een paar tellen na een drievoudige wissel, waarmee hij hoopte eindelijk de 2-2 af te dwingen, gebeurde net wat niet zijn plannetje stond: aan de overzijde viel de 1-3. Onuachu kopte overhoeks binnen – dat blijft toch een sterke aanvaller, zeg. Genk greep zo wel zijn momenten, terwijl Antwerp naliet om dat te doen, wat in een leuke topper het verschil maakte.

De cijfers van Antwerp de laatste weken zijn matig: drie keer verloren in de laatste vijf wedstrijden – tegen Genk was het nochtans goed. De Limburgers zijn dan weer ongeslagen sinds de openingsspeeldag. Peter Croonen mag dan wel zeggen dat er nog niet aan de landstitel gedacht wordt bij de blauw-witten, maar dit zijn wel de statistieken van een kampioen. Genk kan zich stilaan niet meer verstoppen.

LEES OOK:

REACTIES. Alderweireld: “Grote delen van de match waren we echt de betere ploeg”

COMMENTAAR. “Antwerp verdiende meer, maar stuitte alwéér op kwelduivel Onuachu”

ANALYSE GOOTS. “Antwerp mag niet afhankelijk worden van zijn diepste man - Janssen of Frey”

©  Dick Demey

    MEER OVER Jupiler Pro League

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER VOETBAL