©  BELGA

©  Isosport

©  Isosport

©  Dick Demey

©  BELGA

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Genk dient Antwerp eerste nederlaag op de Bosuil toe en blijft stevig aan de leiding

Racing Genk blijft maar winnen. Nu klopte het ook Antwerp (1-3), het vergroot zijn voorsprong tot vier punten. De Great Old verloor drie van zijn laatste vijf duels, maar tegen Genk konden de fans de spelers weinig verwijten. Behalve dan een gebrek aan efficiëntie, misschien.

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. ONS OORDEEL. Yusuf blonk uit, maar Antwerp miste vooral efficiëntie

Met zo een rapport mogen de kinderen altijd naar huis komen: Genk telt na veertien speeldag 37 punten, dat zijn er nu al vier meer dan eerste achtervolger Antwerp.

De topper was aangenaam, met als eerste hoogtepunt de 0-1. Het was millimeterwerk, maar de VAR in Tubeke kon na minutenlang lijntjes trekken alsnog uitsluitsel brengen: Bryan Heynen stond dan toch geen buitenspel bij zijn heerlijke 0-1 na iets minder dan een kwartier voetballen. Zijn zesde doelpunt van het seizoen al voor de Genk-aanvoerder, en toch zal hij deze misschien nog dat tikje meer koesteren. Niet alleen omwille van de setting – een topper in de sfeervolle Bosuil -, ook en vooral vanwege de makelij: een prachtige volley.

©  BELGA

Antwerp was goed aan de wedstrijd begonnen, het kreeg zelfs wat kansen, maar het was dus de competitieleider die op voorsprong klom. Nadien was Antwerp van slag, het kon niet meteen reageren. Het ontsnapte nog aan 0-2 – Onuachu miste het onmisbare -, al was dat slechts uitstel van executie. Butez verwerkte een corner niet goed, de bal ging via het bovenlichaam van De Laet over de lijn. Genk was in die fase van de wedstrijd gewoon beter dan Antwerp.

Op de tribunes werd al gevreesd voor een nieuwe blamage zoals tegen Standard (toen 3-0 na negen minuten), zeker toen Vincent Janssen twee keer naliet om de aansluitingstreffer te scoren. Het leek zo weer een frustrerende namiddag te worden waarbij alles mislukte, maar uiteindelijk kon Janssen Vandevoordt toch kloppen. De goalie zag er bij die fase niet geweldig uit, Janssen zette zich goed door en was lucide genoeg om de juiste keuze te maken: 1-2, wat meteen ook de ruststand was.

©  Isosport

Antwerp schakelde in de tweede helft nog een versnelling hoger, met vaak een sterke Janssen in de spits. De Nederlander bediende zijn landgenoot Ekkelenkamp, die had beter moeten doen met de opgelegde kans: hij besloot voorlangs. Het was meer dan eens heet voor de goal van Genk-keeper Vandevoordt, die nog een omhaal van Gerkens van onder zijn lat moest ranselen. Tussendoor mocht Munoz zéér tevreden zijn dat hij ontsnapte aan tweede geel, Van Bommel was terecht boos.

Over Van Bommel gesproken: slechts een paar tellen na een drievoudige wissel, waarmee hij hoopte eindelijk de 2-2 af te dwingen, gebeurde net wat niet zijn plannetje stond: aan de overzijde viel de 1-3. Onuachu kopte overhoeks binnen – dat blijft toch een sterke aanvaller, zeg. Genk greep zo wel zijn momenten, terwijl Antwerp naliet om dat te doen, wat in een leuke topper het verschil maakte.

De cijfers van Antwerp de laatste weken zijn matig: drie keer verloren in de laatste vijf wedstrijden – tegen Genk was het nochtans goed. De Limburgers zijn dan weer ongeslagen sinds de openingsspeeldag. Peter Croonen mag dan wel zeggen dat er nog niet aan de landstitel gedacht wordt bij de blauw-witten, maar dit zijn wel de statistieken van een kampioen. Genk kan zich stilaan niet meer verstoppen.

LEES OOK:

REACTIES. Alderweireld: “Grote delen van de match waren we echt de betere ploeg”

COMMENTAAR. “Antwerp verdiende meer, maar stuitte alwéér op kwelduivel Onuachu”

ANALYSE GOOTS. “Antwerp mag niet afhankelijk worden van zijn diepste man - Janssen of Frey”

©  Dick Demey

  • Genk beslist een kwartier voor tijd de wedstrijd: 1-3
  • Heynen en Onuachu (2x) scoren voor de Limburgers, 3 assists voor Mike Trésor
  • Janssen scoorde vlak voor rust de tegentreffer
 • Peter Croonen: “We willen nog minstens drie tot vier jaar doorgaan met Wouter Vrancken”

  “We willen nog minstens drie tot vier jaar doorgaan met Wouter Vrancken als coach. En ervoor zorgen dat hij daarna zijn volgende stap niet naar een andere Belgische club, maar naar een buitenlandse topclub kan zetten”, zegt Genk-voorzitter Peter Croonen, die in de aanloop naar de topper op de Bosuil in gesprek ging met de Belgische media.

 • Filosofische Van Bommel voor topper: “Match tegen Genk is geen proefwerk voor ons”

  Daags na de 3-0-zege tegen KV Oostende tekende Mark van Bommel alweer present voor een nieuwe persbabbel. Met Genk krijgt Antwerp bezoek van een team in bloedvorm. “Twee teams met zo’n straffe reeksen, dat zie je zelden in het voetbal”, aldus Van Bommel.

 • Wouter Vrancken kijkt uit naar topper op Antwerp: “Vrank en vrij naar Bosuil”

  Vran(c)k(en) en vrij. Ei zo na gebruikte de coach van KRC Genk zelf de woordspeling in de aanloop naar de topper tussen de nummers 2 en 1 van zondagmiddag (13.30 uur) op de Bosuil. “We trekken vol vertrouwen naar Antwerp.”

 • Opgepast, Antwerp: Racing Genk kan zondag eigen clubrecord aan diggelen slaan op de Bosuil

  KRC Genk kan zondag op de Bosuil (alweer) geschiedenis schrijven. Bij een zege hebben de Genkies buitenshuis zes driepunters op rij te pakken. Nooit eerder vertoond. Kevin Vandenbergh (39) is met vijf stuks sinds 2005 mederecordhouder en ziet “veel parallellen tussen het Genk van nu en dat van toen”.

 • Sinan Bolat schuift Genk naar voren als titelfavoriet: “Meer voetballend vermogen en kwaliteiten dan Antwerp”

  Sinan Bolat beleefde dinsdag een pijnlijke avond op het veld van Racing Genk. Maar liefst zes keer moest hij zich omdraaien. Zelf behoedde hij zijn ploeg voor de zwaarste nederlaag ooit. Achteraf spaarde hij de kritiek niet. “Als je Genk in balbezit zoveel ruimte geeft, dan kunnen ze die bal neerleggen waar ze willen.”

 • Hoe zou het zijn met Frank Vercauteren in Moskou? “Ik ken de ambities van Paul Gheysens en hij heeft er de middelen voor”

  Hoe zou het nog zijn met Frank Vercauteren (66)? Bij zijn laatste trainersopdracht werd hij derde met Antwerp, maar een jaar eerder kende de coach een pijnlijk ontslag op Anderlecht. Nu leeft de Brusselaar vooral in Moskou met zijn Russische vrouw en zesjarig dochtertje. Iets wat in de huidige omstandigheden niet zo vanzelfsprekend is. Toch vaart Vercauteren zoals altijd zijn eigen koers. “Ik zie geen uitdagingen meer in België.”

 • Toby Alderweireld: “Een keer verliezen en er is al een soort van paniek. Dat zegt iets over de nieuwe status van Antwerp”

  De pittige kraker om de leidersplaats, dat vraagt om een pittig gesprek met de euh... Brad Pitt van de Great Old: Toby Alderweireld (33) over de (zeldzame) kritiek aan zijn adres, moeilijke spitsen, Radja en Duivelse blessures. “We hebben nog altijd de minst ­gepasseerde verdediging.”

 • Huisanalisten Patrick Goots en Marc Hendrikx (HBvL) stellen ideale elf samen voor Antwerp - Genk: Limburgers licht in het voordeel

  Dé topper dit weekend gaat tussen Antwerp en Genk, die om de leidersplaats strijden. Ter gelegenheid stelden onze huisanalist Patrick Goots (56) en Marc Hendrikx (48), analist van onze zusterkrant Het Belang van Limburg, een ‘mixed eleven’ samen.

 • Topper om de leidersplaats

  Welkom beste lezer bij deze live over de wedstrijd tussen Antwerp en Genk. De bezoekers uit Limburg zijn sinds de nederlaag op speeldag 1 tegen Club Brugge ongeslagen en staan een punt voor op de Antwerp. De thuisploeg wist op de midweekspeeldag met 3-0 te winnen van Oostende, maar verloren enkele dagen voordien wel met zware 3-0 cijfers op het veld van Standard. Kan The Great Old de leiding in het klassement weer overnemen? Volg het hier live vanaf 13u30.
 • Dezelfde 11 namen bij Antwerp

  Opstelling: Butez, De Laet, Yusuf, Balikwisha, Stengs, Gerkens, Janssen, Vines, Alderweireld, Ekkelenkamp, Pacho
  Antwerp won op de vorige speeldag met 3-0 van Oostende. Van Bommel ziet dan ook geen reden om te wisselen en stuurt dezelfde 11 spelers het veld in voor deze topper.
 • Eén gedwongen wissel bij Genk

  Opstelling: Vandevoordt, McKenzie, Arteaga, Heynen, Tresor, Hrosovsky, Onuachu, Munoz, Paintsil, Cuesta, El Khannouss
  Wouter Vrancken voert een gedwongen wissel door in zijn opstelling. Preciado pakte op het veld van OHL een rode kaart en is geschorst voor deze topaffiche. Arteaga komt daardoor aan de aftrap.
 • Wie wint deze topper?

  • Antwerp houdt de drie punten thuis.

   49%
   119 stemmen
  • De ploegen spelen gelijk en verdelen de punten.

   17%
   42 stemmen
  • Genk trekt met een overwinning terug richting Limburg.

   34%
   83 stemmen
 • Janssen vs Onuachu

  Bij beide ploegen loopt er een topspits in de aanval. Vincent Janssen wist dit seizoen al 7 keer de netten te doen trillen voor The Great Old. Paul Onuachu moet het met een doelpunt minder stellen, maar verdeelde die goals wel over de laatste 4 wedstrijden en toont daarmee dat hij in topvorm is. Wie kan zijn ploeg vandaag de overwinning schenken?

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL