© ATV

Antwerp Airport trekt kaart van nieuwe bestemmingen: drie lijndiensten voor wintersporters terwijl Tui naar Turkije en Griekenland kijkt

Deurne -

Tui fly vernieuwt zijn vloot op de luchthaven van Deurne. Het grotere bereik van die toestellen zet de deur open voor nieuwe bestemmingen zoals Turkije of de Griekse eilanden. Ook wintersporters mogen zich in de handen wrijven: dit jaar zijn er op Antwerp Airport voor het eerst drie lijndiensten naar skigebieden.

Tui fly vervangt vanaf de eerste helft van volgend jaar zijn huidige Embraer E190’s door de nieuwere E195’s. De luchtvaartmaatschappij gaat er prat op dat ze minder CO2 produceren en de geluidsuitstoot minder ver draagt, wat voor de omgeving van de luchthaven in Deurne een verlichting zou moeten betekenen. De nieuwe vliegtuigen tellen 136 stoelen, 24 meer dan nu.

De binnenkant van een nieuwe Embraer E195 © Reuters

Momenteel vliegt Tui fly vanuit Antwerpen maximaal 1.900 kilometer. Met de E195’s wordt dat 2.280 kilometer. Verder gelegen trekpleisters komen daarmee in het vizier. “De Griekse eilanden kunnen we nu niet bedienen, met de nieuwe toestellen is dat wel mogelijk. Ook een deel van Turkije komt binnen ons bereik. De Turkse Rivièra was afgelopen zomer de populairste Tui-bestemming”, zegt woordvoerder Piet Demeyere van Tui fly. Die eventuele nieuwe locaties liggen nog niet vast. “Ze komen er ten vroegste in de winter 2023 of zomer 2024. Voor de volgende zomervakantie verandert er nog niets.”

Winterbestemmingen

Voor de wintersporters vergroot het aanbod op Antwerp Airport dit jaar al, met voor het eerst drie lijndiensten die skigebieden aandoen. Vanaf 21 december start nieuwkomer Sky Alps met vluchten tussen Antwerpen en Bolzano (Zuid-Tirol), een populaire uitvalsbasis voor wie in de Noord-Italiaanse Dolomieten op de latten wil staan. De goedkoopste formule voor een heen- en terugreis bij de Italiaanse luchtvaartmaatschappij begint vanaf een goede 300 euro.

ASL Fly vliegt net als Tui op Innsbruck in Tirol, vanaf 24 december. De maatschappij zit in de hogere prijsklasse – reken al snel op 650 euro heen en terug – maar reizigers mogen voor die prijs hun eigen skimateriaal mee aan boord nemen. Tui trekt met zijn vluchtdagen op vrijdag en maandag volop de kaart van een verlengd weekend shortski.

Meer gesprekken lopen

De eerste wintersportvluchten van Antwerp Airport begonnen met Tui fly in 2017, intussen zijn er al drie aanbieders. Dat mogen er van de luchthaven nog meer worden. “We spelen hiermee in op de vraag van de markt”, zegt commercieel directeur Ann Van Praet van Antwerp Airport. “We zijn actief op zoek naar andere bestemmingen om de ‘winterdip’ op de luchthaven op te vangen.”

“Binnen het kader van wat wij mogen doen in onze uitbating, is het aanbieden van meer bestemmingen een van onze strategische doelen. We zijn ook in gesprek voor andere lijndiensten die het hele jaar door kunnen vliegen. Zeker voor de verdere bestemmingen zien we een grote vraag.” Over welke locaties en maatschappijen het concreet gaat, kan Ann Van Praet nog niet kwijt.

Woensdag heropstart

Op dit moment zwijgen de motoren op Antwerp Airport al een vijftal weken door de renovatie van de start- en landingsbaan, die volgens de luchthaven geheel volgens plan is verlopen. Na die noodgedwongen pauze vertrekt de eerste Tui-vlucht nu woensdag 26 oktober, met bestemming Alicante in Spanje. (stv)

©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER