©  BELGA

Drie vroege exits voor Dimitri Van den Bergh, maar geen WK-kopzorgen: “No need for drama”

Opnieuw geen straffe stoten van Dimitri Van den Bergh (PDC 14). Hij ging er voor de tweede dag op rij uit in de eerste ronde van een Players Championship.

Vincent Van Genechten

Gisteren verloor ‘The DreamMaker’ met 6-3 van de Schot Alan Soutar (PDC 45) door tien van zijn dertien kansen op een dubbel te missen, ondanks een gemiddelde van 92.61.

Vrijdag moest Van den Bergh verrassend zijn meerdere erkennen in Radek Szaganski, de nummer 109 van de wereld. De Pool was met 6-1 de betere, ondanks een middelmatig gemiddelde van 86.30. Net als tegen Soutar waren de dubbels Van Den Bergh niet erg goedgezind in Barnsley. Hij raakte slechts één van zijn tien pogingen, waardoor zijn gemiddelde na negen pijlen van 98.38 zakte naar een matchgemiddelde van 85.42.

Ook op de Gibraltar Darts Trophy verloor de Antwerpenaar zijn eerste wedstrijd, toen ook met ogenschijnlijk zware 6-1 cijfers van Gabriel Clemens (PDC 22). Een schril contrast met zijn topprestatie tijdens de World Grand Prix, toen hij op de rand van de halve finales stond met fantastisch darts.

“Ik heb tegen Clemens wat nieuw materiaal uitgetest”, aldus Van den Bergh eerder deze week. “Op training ging het daar beter mee, maar op het podium werd duidelijk dat die set-up niet voor mij gemaakt is. Snel vergeten dus en op naar de volgende. Ik ga dan ook opnieuw switchen naar de set-up van de Grand Prix. Met een nieuwe sponsor (Target, red.) moet je altijd wat dingen proberen, dat lijkt mij interessant. Maar ik ga dus terug naar de set-up van twee weken geleden.”

©  BELGA

Geen WK-zorgen

Maar dat werd dus geen succes op Players Championships 25 en 26, met exits in de eerste ronde. Op zich geen drama want Van den Bergh is al lang zeker van het WK en de Players Championship Finals. Hij blijft ook gewoon staan op de 14de plek op de wereldranglijst. Van den Bergh liet eerder ook al weten dat hij de toernooien tot de start van het WK (op 15 december) ziet als een soort training. “Dat is het ultieme doel”, zei hij.

Maar een paar goeie runs in de toernooien voor het WK kunnen nooit kwaad, zeker niet voor het zelfvertrouwen nu Van den Bergh sinds een dikke maand met nieuwe pijlen gooit. Dat leverde wel al succes op. Tijdens de Grand Prix dus, en hij speelde ook de finale van de German Darts Open. Maar dus ook met mindere partijen, niet geholpen door zijn gezondheidsproblemen in oktober. Al is Van den Bergh altijd dat extra tikkeltje beter wanneer er camera’s bij zijn, dus hij zal zich nog niet meteen zorgen maken richting het WK.

“Er heerst absoluut geen onzekerheid, geen wantrouwen of wat dan ook”, stelt zijn aanstaande vrouw Evi. “Dit is gewoon menselijk en mens zijn. Er zijn er zoveel die telkens in de eerste ronde verliezen. Dus no need for drama.”

©  BELGA

De enige oprechte zorg die hij momenteel heeft, is zijn kwalificatie voor de Grand Slam of Darts. Het prestigieuze toernooi met alle toernooiwinnaars van het seizoen. Maar Van den Bergh is nog steeds niet geplaatst voor de Grand Slam, die doorgaat in tussen 12 en 20 november in Wolverhampton. “Ik wil daar absoluut bij zijn want vorig jaar moest ik passen door corona, toen ik op de deur van de top vier van de wereld stond te kloppen. En ik heb er voor mijn ranking een halve finale te verdedigen uit 2020”, zei hij er al in september over.

Hopelijk dan iets meer geluk dit weekend op Players Championships 27 en 28? Al blijven dat dartsjungles, waarbij iedereen van iedereen kan winnen.

Vastgoed

Jobs in de regio