© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN SACHA. N-VA achterdochtig na gul aanbod Tom Meeuws (Vooruit)

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

“Pas op voor Grieken die geschenken brengen.” Het is een waarschuwing uit het verhaal over het paard van Troje in de Ilias. Dat moeten ze bij N-VA ook gedacht hebben toen Vooruit-schepen Tom Meeuws plots met een voorstel kwam om de projectsubsidies voor de cultuursector te redden.

Naast het stadhuis aan de Suikerrui was het afgelopen week ambiance. Daar zorgden de protesterende kunststudenten voor met optredens, lessen in open lucht en toespraken. Het schrappen van de projectsubsidies zou hen het hardst treffen. De studenten kunnen rekenen op de steun van bekende kunstenaars. Ook acteur en Antwerps N-VA-gemeenteraadslid Mark Tijsmans nam afgelopen week standpunt in: “Ik kan deze besparing niet verdedigen”.

Vooruit zit hier zwaar verveeld mee. Een deel van hun achterban is actief in de cultuursector. Enkele dagen nadat het schepencollege de besparingen van 70 miljoen euro had afgeklopt en dus ook het schrappen van de projectsubsidies, kwam Meeuws met een voorstel op de proppen om deze subsidies te redden. Hij vond nog enkele honderdduizenden euro’s in de begroting en bood die zijn collega van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) aan.

Bij N-VA werd met de nodige verbazing en enige irritatie gereageerd op het voorstel van Meeuws. “Tijdens de onderhandelingen over de besparingen kregen we van de Vooruit-collega’s te horen dat ze financieel niet voor- of achteruit konden”, klinkt het binnen N-VA. “Enkele dagen na het akkoord met alle schepenen komt hij plots met honderdduizenden euro’s. Zou hij dit geld dan niet beter gebruiken om binnen zijn bevoegdheid mensen in armoede te helpen in plaats van zijn culturele vriendjes? Als hij nog zoveel geld op overschot heeft, moeten we misschien eens met een kam door zijn budgetten gaan.”

Bij Vooruit zijn ze daadwerkelijk overtuigd dat er nog ruimte is tot onderhandelen. Antwerps Vooruit-voorzitter Tatjana Scheck vraag aan het schepencollege en aan haar schepenen om naar een oplossing te zoeken. Het schrappen van de projectsubsidies is volgens haar dramatisch en een foute beslissing.

Alleen kwam deze verklaring volgens Vooruit-bronnen dan weer niet goed aan bij coalitiepartner N-VA. De N-VA-schepenen zouden in een kramp zijn geschoten en veegden Meeuws’ aanbod van tafel. Dit uit vrees dat als de projectsubsidies zouden worden gered, het Vooruit zou zijn die met de pluimen zou gaan lopen.

Ait Daoud is niet van plan om toe te geven rond de projectsubsidies. Ondertussen lijkt zij wel de enige kop van Jut van heel de besparingsoperatie van 70 miljoen euro. Dat heeft ze voor een deel te danken aan haar collega’s. Die houden hun concrete besparingen dicht tegen de borst. “We zijn het nog volop aan het berekenen”, is de officiële verklaring. Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) zegt dat er duidelijkheid komt tegen de begrotingsbesprekingen in de gemeenteraad van november.

Zijn er nog onpopulaire beslissingen op komst? Dat is de vraag. Enkele concrete dingen weten we al wel, zoals de districten die minder geld krijgen en dat de openbare verlichting dooft tussen 1 en 5u ’s nachts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER De Week van