© Joris Herregods

Leerlingen Sint-Ursula Wilrijk krijgen bezoek van Curiosity Cube: “Kinderen aanmoedigen om STEM-richtingen te volgen”

Wilrijk -

De leerlingen van het Sint-Ursula Insitituut in Wilrijk kregen deze week bezoek van een Curiosity Cube. Dat is een zeecontainer die door het technologiebedrijf Merck werd omgebouwd tot een mobiel wetenschapslab. Het was de allereerste keer dat hij in België werd ingezet. “Hiermee willen we kinderen aanmoedigen om STEM-richtingen te volgen”, zegt Danielle Debonnaire van Merck.

“Het mobiele wetenschapslab speelt in op de dringende behoefte om de volgende generatie wetenschappers op te leiden”, zegt Diane Vandenplas, communication officer van Merck. “We willen leerlingen op deze manier de kans geven om praktijkgerichte leerervaringen op te doen met wetenschap.”

© Joris Herregods

Zo leren de leerlingen over het microbioom, de verzameling bacteriën die in je lichaam leven. “Het microbioom klinkt misschien niet als een sexy onderwerp, maar de jongeren mogen echt hands-on tewerk gaan. Zo krijgen ze ongeveer tien experimentjes voorgeschoteld waarmee ze bijvoorbeeld met een microscoop, een micro-robot of hun eigen smartphone dingen mogen onderzoeken”, zegt Debonnaire. Door gebruik te maken van flashy kleuren en leuke gadgets, probeert het bedrijf de experimenten zo interessant mogelijk te maken.

Kansarme kinderen

Volgens Merck is het aantal jobs binnen de STEM-sector, (wetenschap, technologie, ingenieurschap en wiskunde) sterk gegroeid. Daarom wil het die richtingen zo veel mogelijk promoten en dan ook vooral bij kansarme kinderen of scholen met minder middelen. Het Sint-Ursula Instituut in Wilrijk biedt de STEM-richting nog niet zo lang aan op school. Volgens directeur Nathalie De Clerck is dit ook een manier om de richting wat meer leven in te blazen.

Merck organiseert met de Curiosity Cube meer dan 70 evenementen in heel Europa als onderdeel van zijn eerste Europese tournee. Het bedrijf hoopt de container volgend jaar opnieuw in België te kunnen inzetten. (svo)

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners