Tijdens de huiszoekingen werden meer dan 120.000 euro cash, telefoons, luxe horloges, een replica wapen en munitie in beslag genomen. © Parket Antwerpen

Acht arrestaties en vijftien huiszoekingen in Sky-onderzoek naar drugssmokkel

Antwerpen -

De federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen heeft woensdag vijftien huiszoekingen uitgevoerd. Acht personen werden daarbij gearresteerd, vijf van hen zijn intussen vrij onder voorwaarden. De organisatie werd gelinkt aan de invoer van minstens twee ton cocaïne tussen augustus 2019 en februari 2021.

nelo

De actie van woensdagochtend kwam voort uit de kraak van de bij criminelen populaire berichtendienst Sky ECC. “Op die manier kon FGP Antwerpen verschillende invoeren reconstrueren, waarbij voornamelijk de switchmethode werd gebruikt”, vertelt Kristof Aerts van het Antwerps parket. “In totaal zou de organisatie gelinkt kunnen worden aan de invoer van minstens twee ton cocaïne tussen augustus 2019 en februari 2021.”

Het onderzoek resulteerde woensdag in vijftien huiszoekingen in Antwerpen, Beveren, Brasschaat, de haven van Antwerpen, Kruibeke, Malle, Merksem, Stabroek, Stekene, Sint-Niklaas en Wijnegem. “Acht mensen tussen 26 en 47 jaar werden gearresteerd. Verschillende van hen zijn of waren aan de slag bij de bedrijven die actief zijn in de haven”, zegt Aerts. (Lees verder onder de foto)

Tijdens de huiszoekingen werden meer dan 120.000 euro cash, telefoons, luxe horloges, een replica wapen en munitie in beslag genomen. © Parket Antwerpen

Tijdens de zoekingen werden meer dan 120.000 euro cash, telefoons, luxe horloges, een replica wapen en munitie in beslag genomen. De onderzoeksrechter heeft na de voorleiding vijf mannen vrijgelaten onder voorwaarden. “Ze hebben een verbod om het land te verlaten, een verbod om het havengebied te betreden en een verbod om professioneel enige activiteit uit te oefenen die haven- en/of transportgerelateerd is”, legt Aerts uit. Het gerechtelijk onderzoek zal worden verdergezet.

338 Sky-dossiers

Tot op dit moment zijn er 338 dossiers geopend op niveau van FGP Antwerpen die voortvloeien uit het dossier Sky ECC. “Het gaat om 81 lopende onderzoeken die gevoed werden met info uit de ontsleutelde berichten en 257 onderzoeken die opgestart werden op basis van nieuw ontdekte informatie. Sinds de tussenkomst op 9 maart 2021 zijn er iets meer dan 165 aanhoudingsmandaten afgeleverd”, zegt het parket.

De FGP Antwerpen voert ook de gerechtelijke onderzoeken rond druggerelateerd geweld in de provincie. De teller van het aantal dossiers dat sinds 2018 werd geopend, staat intussen op 186.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio