Tijdens de huiszoekingen werden meer dan 120.000 euro cash, telefoons, luxehorloges, een replica-wapen en munitie in beslag genomen.  © Parket Antwerpen

15 huiszoekingen en 8 arrestaties in Sky-onderzoek naar drugssmokkel

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen heeft woensdag vijftien huiszoekingen uitgevoerd. Acht personen werden daarbij gearresteerd, vijf van hen zijn intussen vrij onder voorwaarden. De organisatie werd gelinkt aan de invoer van minstens twee ton cocaïne tussen augustus 2019 en februari 2021.

nelo

De actie van woensdagochtend kwam er na de kraak van de bij criminelen populaire berichtendienst Sky ECC. “Op die manier kon FGP Antwerpen verschillende invoeren reconstrueren, waarbij voornamelijk de switchmethode (waarbij drugs uit hun oorspronkelijke container naar een container van een minder verdachte herkomst worden overgeplaatst, red.) werd gebruikt”, vertelt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. “In totaal zou de organisatie gelinkt kunnen worden aan de invoer van minstens twee ton cocaïne tussen augustus 2019 en februari 2021.”

Het onderzoek resulteerde woensdag in vijftien huiszoekingen in Antwerpen, Beveren, Brasschaat, de haven van Antwerpen, Kruibeke, Malle, Merksem, Stabroek, Stekene, Sint-Niklaas en Wijnegem. “Acht mensen tussen 26 en 47 jaar werden gearresteerd. Meerdere van hen zijn of waren aan de slag bij bedrijven die actief zijn in de haven”, zegt Aerts.

Tijdens de zoekingen werden meer dan 120.000 euro cash, telefoons, luxehorloges, een replica-wapen en munitie in beslag genomen. De acht werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die vijf van hen heeft vrijgelaten onder voorwaarden. “Ze hebben een verbod om het land te verlaten, een verbod om het havengebied te betreden en een verbod om professioneel enige activiteit uit te oefenen die haven- en/of transportgerelateerd is”, legt Aerts uit. Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

338 Sky-dossiers

Tot op dit moment zijn er 338 dossiers die voortvloeien uit het dossier Sky ECC geopend op niveau van FGP Antwerpen. “Het gaat om 81 lopende onderzoeken die gevoed werden met info uit de ontsleutelde berichten en 257 onderzoeken die opgestart werden op basis van nieuw ontdekte informatie”, laat het parket weten. “Sinds de tussenkomst op 9 maart 2021 zijn er iets meer dan 165 aanhoudingsmandaten afgeleverd.”

De FGP Antwerpen voert ook de gerechtelijke onderzoeken rond drugsgerelateerd geweld in de provincie. De teller van het aantal dossiers dat sinds 2018 werd geopend, staat daar intussen op 186.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio