Afscheid van ‘Thuis’-acteur Noureddine Farihi in Antwerpse moskee: “Pionier voor Belgen van Marokkaanse origine”

Antwerpen -

In een moskee op het Antwerpse Kiel werd woensdag een gebedsmoment gehouden voor Noureddine Farihi. De acteur overleed aan de gevolgen van kanker. “Hij was meer dan een topacteur. Hij was een tweede papa”, klinkt het.

Alexandro Yaramis

LEES OOK. Antwerps acteur Noureddine Farihi (65), bekend als Mo uit ‘Thuis’, overleden

De meeste mensen kennen Farihi vooral als Mo uit Thuis. Maar voor veel acteurs en filmmakers is hij een pionier. De acteur met Marokkaanse roots zette met zijn rol de weg open voor artiesten met een migratieachtergrond. Vele jongeren met een migratieachtergrond waagden zich aan de creatieve filmindustrie. Onder meer regisseursduo Adil El Arbi en Billal Fallah en acteur Saïd Boumazoughe raakten geïnspireerd door Noureddine Farihi.

Archieffoto van Saïd Boumazoughe. 

“Noureddine Farihi is een pionier voor veel Belgen van Marokkaanse origine. Hij moet opgenomen worden in het Vlaams cultureel erfgoed”, benadrukt acteur Saïd Boumazoughe. “Ook naast het werk konden we bij hem terecht. Hij was als een mentor voor mij.” Boumazoughe speelde met Farihi in de film Patser.

Wat veel mensen niet weten is dat Nouredinne Farihi beginnende filmmakers en acteurs ondersteunde. Zo deed hij mee in verschillende kortfilms van studenten en konden ze met vragen altijd terecht bij hem. “Ik ben hier om deze legendarische acteur te eren. In Hoodie, een Ketnet-serie, speelde hij mijn vader. Nu heb ik mijn vader in de filmwereld verloren. Hij was een luisterend oor”, zegt de piepjonge Ayman Sitiane. Recent was hij nog te zien in Dealer, de succesfilm van Jeroen Perceval.

Ayman Sitiane. ©  Jan Van der Perre

Ook andere BV’s zoals Kamal Kharmach waren aanwezig.

Donderdag 20 oktober omstreeks 12u wordt Noureddine Farihi begraven op het Schoonselhof. De familie wenst, zonder pers, afscheid te nemen in alle sereniteit.

LEES OOK. PORTRET. Noureddine Farihi (65) overleden: van havenarbeider en schilder tot acteur die Nederlands leerde via kinderprogramma’s

In deze moskee werd vanmiddag afscheid genomen van Noureddine Farihi. ©  Jan Van der Perre

Vastgoed

Jobs in de regio