© ATV

Giants gaan kansloos onderuit in Turkije: “Zij waren fysiek sterker”

Geen tweede opeenvolgende Europese zege op verplaatsing voor de Giants. Op de tweede speeldag van de groepsfase (poule B) van de FIBA Europe Cup gingen ze met duidelijke cijfers onderuit in de Turkse hel van Gaziantep. “Zij waren fysiek sterker en wonnen overtuigend.” Het verdict: 82-63.

Patrick Ceulemans in Gaziantep

“We hadden in het eerste kwart maar liefst zeven balverliezen”, zei Ivica Skelin, de coach van de Giants. “Gaziantep speelde dat verstandig uit en dat maakte dat we na een 8-6-tussenstand snel de voeling verloren.”

Ook de snelle twee fouten van Jean-Marc Mwema verstoorden de beginfase van Telenet Giants Antwerp. Leyton Hammonds en Codi Miller-Mcintyre (ex-Leuven Bears) zorgden voor een Turkse versnelling en bij 13-6 was de eerste afscheiding een feit. Skelin probeerde met een time-out en vervangingen het tij te keren. ­Ondanks een bom van Avery Woodson keken de Antwerpenaars na het eerste kwart tegen een 19-11-achterstand aan.

Mo Watson scoorde in het begin van de tweede periode, Gaziantep incasseerde een onsportieve fout en Thijs De Ridder dunkte de 22-17-tussenstand op het bord. Driepunters van Mo Watson en Jean-Marc Mwema zorgden voor de aansluiting, maar Gaziantep reageerde met een 12-0 (37-23). In de slotfase van de eerste helft verdwenen de Giants volledig uit de partij en trokken ze met een 39-25-achterstand de rust in.

Thijs De Ridder, het 19-jarig talent van de Giants, bleef sterk presteren. Hij dropte een bom, maar Gaziantep bleef domineren. De Giants lagen zwaar onder in de rebound (36-21) en Leyton Hammonds - en vooral de met de driepunters uitpakkende Dam­yean Dotson - deden de bezoekers pijn. Via Mo Watson (16 punten, 10 assists) wonnen de Giants dan wel het derde kwart (21-23), toch begonnen ze het laatste kwart met een 60-48-achterstand.

Nu twee keer in Lotto Arena

Jean-Marc Mwema opende het vierde kwart met een bom. De ­Giants toonden veerkracht, maar de shotselectie was ondermaats. Zo kon Gaziantep weer verder afstand nemen. Met twee opeenvolgende bommen zorgden Hammonds voor de Turkse twintiger (75-53) en zat Gaziantep op ­rozen. Cody Miller-Mcintyre leidde met een double-double (11 punten, 10 assists) de Turkse ploeg naar de verdiende zege. “We moeten toegeven dat we ­tegen een fysiek sterke Turkse ploeg onderlagen”, zei De Ridder, die in 22 minuten goed was voor acht punten en twee rebounds. “Laten we de goeie punten meenemen en verderbouwen. We openden de groepsfase met één op twee op verplaatsing. Als we nu de twee thuismatchen in de Lotto Arena (tegen Gmunden uit Oostenrijk en het Israëlische Hapoel Haifa, red.) kunnen winnen, doen we mee voor de kwalificatie.”

Zaterdag tegen Mechelen

“Defensief zat het de voorbije weken redelijk goed, alleen aanvallend moet het beter”, besloot coach Skelin. “We missen te veel open shots en dat kan je je tegen een sterk team als Gaziantep niet permitteren. Ik heb jonge spelers als Quinten Smout wel Europese minuten kunnen geven, ook dat is belangrijk. Nu moeten we focussen op het duel van zaterdag in Mechelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal