Bruno Tobback en Sihame El Kaouakibi, hier op archiefbeeld in het Vlaams Parlement. 

Bruno Tobback deelt ongenoegen over aanwezigheid Sihame El Kaouakibi in Vlaams Parlement niet: “Sterk, sereen en moedig”

Circus, theatershow, een schande, tenenkrullend … Heel wat Vlaams Parlementsleden waren duidelijk niet opgezet met de onverwachte verschijning van Sihame El Kaouakibi in het parlement naar aanleiding van het debat over de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid. Maar niet alle aanwezigen waren die mening toegedaan. “Anders dan moedig kun je het toch niet noemen dat ze hier persoonlijk opdaagt”, reageerde Bruno Tobback die in het halfrond zit voor Vooruit aan deze krant.

dh, joro

Zoals verwacht werd de parlementaire onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi woensdagavond opgeheven, wat de weg vrijmaakt voor een gerechtelijke vervolging en eventueel veroordeling. Maar dat gebeurde niet zonder dat de protagoniste in het verhaal zich zelf kwam verantwoorden.

LEES OOK. Sihame El Kaouakibi verliest parlementaire onschendbaarheid na emotioneel pleidooi: “Ik sta hier wankel”

Ze verzette zich niet tegen die opheffing, maar hield een emotioneel betoog. “Sterk en sereen”, volgens parlementslid Bruno Tobback (Vooruit). Ze zei dat ze wil meewerken aan het onderzoek en dat ze hoopt dat er snel duidelijkheid komt.

Haar toespraak, die plaatsvond achter gesloten deuren omwille van de sereniteit van het debat, heeft niets veranderd aan haar dossier. “Maar dat was ook duidelijk niet de bedoeling”, zei Tobback. “Anders dan moedig kun je het toch niet noemen dat ze hier persoonlijk opdaagt.”

Sihame El Kaouakibi was bijna twee jaar niet in het parlement geweest en haar komst was een totale verrassing. Omdat enig verzet toch geen zin zou hebben gehad – het parlement spreekt zich niet uit over de grond van de zaak, alleen of er politieke motieven in het spel zijn – ging iedereen ervan uit dat ze niet persoonlijk zou opdagen. Na een kort overleg met de fractievoorzitters werd besloten om haar het woord te laten nemen achter gesloten deuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER