Jonas De Roeck praat voor het eerst over zaak-Zheyun Ye: “Paul Put zag meteen dat ik niet beïnvloedbaar was”

Jonas De Roeck (42) was deze week te gast in Sjotcast, de voetbalpodcast van onze zusterkrant Het Nieuwsblad. De trainer van Westerlo had het onder meer over zijn periode als speler bij Lierse SK, en de zaak-Zheyun Ye die toen losbarstte. “Ik zag dingen gebeuren die ik niet begreep, maar nooit heb ik aan omkoping gedacht.”

We zijn anno 2005 wanneer de zaak-Ye het Belgisch voetbal op zijn kop zet. In opdracht van de Chinese gokmaffia probeert ­Zheyun Ye, een Chinees die zich voordoet als potentiële investeerder, uitslagen in het Belgische voetbal te beïnvloeden door ­spelers, bestuurders en ­trainers om te kopen. “Ik heb daar nooit veel over verteld, maar ben zelf ook een groot slachtoffer van heel die zaak”, vertelt De Roeck in Sjotcast.

De Roeck voetbalde tussen 2001 en 2005 voor Lierse SK, een van de clubs waar Ye – via trainer Paul Put – een voet binnen had. “Drie jaar lang was ik basisspeler”, ­aldus De Roeck. “Ik was ­belangrijk voor de ploeg, had aanbiedingen om naar Club ­Brugge of Genk te gaan, maar na drie jaar werd ik van de ene op de andere dag op de bank gezet door Paul Put. Zelf had ik geen idee waarom. Ook Eric Van Meir, toen de hulpcoach, begreep ik er niks van. ‘Blijf rustig en probeer ­gewoon je best te doen’, zei hij. Ondertussen werden er allerlei excuses gezocht waarom ik op de bank zat. Er werd zelfs gezegd dat ik een moeilijke jongen was. Dat was totaal niet waar, maar ik kon me niet eens verdedigen. ­Ongelooflijk frustrerend.”

Individuele gesprekken

Uiteindelijk werd pas na zijn ­vertrek naar Beerschot, in de ­zomer van 2005, duidelijk wat de ware toedracht van De Roecks bankzittersstatuut was. “Paul Put had in het begin van dat bewuste seizoen individuele gesprekken gevoerd met alle spelers. Hij heeft toen meteen gemerkt dat ik niet beïnvloedbaar was. Ik zat op de bank en zag dingen gebeuren waarvan ik dacht: hoe kan dat nu? Sommige dingen waren echt niet logisch. Achteraf is natuurlijk duidelijk geworden waarom de trainer sommige jongens niet ­wisselde. Maar op dat moment heb ik nooit aan omkoping ­durven denken.”

De Roeck, toen bij Lierse, houdt Degryse af. 

De Roeck ­ondervond uit­eindelijk zelf ook financiële ­gevolgen van heel die affaire. “Ik had een jaar niet ­gespeeld toen ik in de zomer van 2005 einde ­contract was. Ondertussen was in de media van mij het beeld ­opgehangen dat ik een moeilijke jongen was. Ik ben enorm blij dat Germinal Beerschot mij toen de kans heeft gegeven om opnieuw profvoetballer te worden. Maar ik heb toen wel 50% loon moeten inleveren, waar ik twee jaar eerder nog naar Club Brugge of Genk kon. Er zijn veel mensen slachtoffer geworden van die zaak, maar ikzelf eigenlijk ook. Gewoon door eerlijk te zijn.”

MEER OVER KVC Westerlo

MEER OVER VOETBAL