© ATV

.

Studente ontwerpt ‘warm handje’ om nachtrust van mensen met dementie te verbeteren

Antwepen -

Studente Witse Beyers van de UAntwerpen, ontwierp een warm handje dat demente bewoners van woonzorgcentra helpt bij het verminderen van hun nachtelijke onrust. “Uit ervaring weten we dat het vasthouden van een hand echt wel rust kan brengen”, zegt Beyers.

Bij naar schatting één op drie mensen met dementie is er sprake van nachtelijke onrust. Dat kan gaan van ’s nachts door het huis of de zorginstelling dwalen, opvallend vroeg gaan slapen, onrustig slapen,… Voor haar masterproef in de opleiding productontwikkeling boog Witse Beyers zich over het probleem. Zij ontwierp de toolbox Sust.d., waarin zes verschillende tools zitten die elk inspelen op een andere oorzaak van nachtelijke onrust. “De toolbox laat het toe om voor elke bewoner een aanpak op maat te vinden”, zegt Beyers. “Bovendien is het een goedkope manier waar geen medicijnen en geen vrijheidsbeperking aan te pas komen.”

Een draadloze observatie- en detectiemodule en het ‘warme handje’, ontworpen door studente Witse Beyers.  ©  rr

Geborgenheid

Een van de tools is een ‘warm handje’ die de eenzaamheid en huidhonger van de gebruiker opvangt en een gevoel van geborgenheid creëert. “Zorgprofessionals waren enthousiast om de hand uit te proberen”, vertelt Beyers. “Uit ervaring weten we dat het vasthouden van een hand echt wel rust kan brengen. Helaas hebben zij zelf natuurlijk niet de tijd om permanent de hand van de bewoners vast te houden.”

De toolbox bestaat verder ook uit draadloze observatie- en detectiemodules die de zorgverleners op de hoogte houden. De modules kunnen apart of in combinatie ingezet worden en via een eenvoudig bevestigingssysteem op verschillende soorten bedden geplaatst worden.

Met haar project won Beyers de Pars Pro Toto User Centered Design Award van het Departement Productontwikkeling van UAntwerpen. Die prijs wordt toegekend aan de masterproef met de beste geïntegreerde focus op de gebruiker.

 jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV