De helft van de uitstroom in functies op A-niveau bij de stad Antwerpen wordt in 2023 niet meer vervangen; © Victoriano Moreno

Antwerpen bespaart 5,2 miljoen op aanwervingen voor hoogste functies

Antwerpen -

De stad Antwerpen voert een selectieve aanwervingsstop in voor functies waar een universitair diploma voor vereist is, of het A-niveau. Daarmee zou 5,2 miljoen euro per jaar worden uitgespaard en dit tot en met 2025. “Er wordt niet geraakt aan de medewerkers die werken met de Antwerpenaars”, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen van Personeel.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Antwerpen dooft openbare verlichting tussen 1 en 5 uur ’s nachts als besparing

Door de automatische indexering van de lonen en de stijgende energieprijzen moet de stad Antwerpen 70 miljoen euro besparen. Een maatregel is een tragere instroom van nieuwe personeelsleden bij vervangingen. Dit zal gebeuren via een selectieve wervingsstop voor de hoogste functies of A-niveau bij de stadsadministratie.

“Het is een personeelsbesparing over alle departementen binnen de stadsadministratie”, zegt Ait Daoud. “Er is bewust gekozen voor het A-niveau of de beleidsvoorbereidende medewerkers, zoals leidinggevenden, managers, planners en consulenten. Er wordt niet geraakt aan de medewerkers die werken met de Antwerpenaars.”

Nabilla Ait Daoud. © BELGA

Er stromen jaarlijks een negentigtal personeelsleden op A-niveau uit door pensioen of ontslag. Slechts de helft zal in 2023 worden vervangen. Functies die wel terug worden opgevuld zijn knelpuntberoepen in de essentiële dienstverlening, zoals onderwijs en kinderopvang.

“De selectieve wervingsstop is alleen in 2023, maar deze besparing van 5,2 miljoen euro zet zich volgens de prognoses ook in 2024 en 2025 door”, zegt Ait Daoud.

Van de 7.507 medewerkers van de stad Antwerpen werken er 1.300 op A-niveau. De besparing van 5,2 miljoen euro komt er op een totale loonmassa van 500 miljoen euro per jaar.

“We zijn gematigd opgelucht”, zegt Skender Baleci, secretaris ACV Openbare Diensten. “Het is belangrijk dat er geen naakte ontslagen zijn en er geen nieuwe inkrimping is van het personeel.”

De socialistische vakbond ACOD is minder gerust. “Het is spijtig dat het personeel ook nu niet gespaard blijft, bovendien dienen we nog af te wachten wat het eindresultaat van de personeelsoptimalisaties zal zijn”, zegt Ken Zegers, bestendig secretaris ACOD Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Nabilla Ait Daoud