Een deel van de noordelijke Antwerpse Ring. ©  Jan Van der Perre

Burgerbewegingen vieren grote stap vooruit in overkapping Antwerpse Ring: “Maar de modal shift blijft een knelpunt”

Antwerpen -

Burgerbewegingen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal hebben hun achterban vanavond in zaal Horta in Antwerpen goed nieuws te melden: de overkapping van de noordelijke Ring, goed voor 111 hectare meer groen, wordt meegenomen in de aanleg van de Oosterweelverbinding. “Zeer goed nieuws, maar op vlak van modal shift moeten er dringend concrete stappen worden gezet”, zegt Peter Vermeulen van Ringland. “Dat besef is er, nu moeten de projecten uit de startblokken schieten.”

Karin Vanheusden

Na vier jaar pleiten om de overkapping van de noordelijke Ring te integreren in de Oosterweelwerken hebben de burgerbewegingen hun slag thuis gehaald. “Ons volgehouden pleidooi heeft resultaat opgeleverd”, zegt Peter Vermeulen. “De projecten die in 2018 op de reservelijst waren geplaatst omdat er onvoldoende middelen waren, worden nu volwaardig meegenomen. We gaan nu verder aan de slag om de voorontwerpen verder te vertalen naar concrete uitvoeringsplannen.”

(Lees verder onder de kaart)

Op deze kaart zie je de pas goedgekeurde overkappingen van de noordelijke Ring.  ©  RR

Extra groen

De nieuwe overkappingen zullen tussen Merksem en Borgerhout worden gerealiseerd. Het gaat over kap Groen Hart, ecoduct Groene Brug, kap Dam, een verbreding van kap Ter Lo en de deeloverkapping van Park Groot Schijn. “Van het Sportpaleis in Merksem tot in Borgerhout zal driekwart of 72 procent worden overkapt”, zegt Manu Claeys van stRaten-generaal. “De overige 28 procent zal ingekapseld worden met bermen en ribbenkappen.”

Claeys: “Het belang van de goedkeuring en budgettering van de ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn, tussen dichtbevolkte wijken met weinig groen, valt niet te onderschatten. Het gaat over liefst 111 hectare extra groen, negen keer het Stadspark van Antwerpen. Alleen al ringpark Groenendaal is 38 hectare groot, ofwel 75 voetbalvelden. De ringparken zullen tegelijk met Oosterweel tegen 2030 worden uitgevoerd. Hiervoor is het oorspronkelijke budget van 1,25 miljard bijna verdubbeld tot 2,4 miljard. De leningen hiervoor zullen worden terugbetaald met tolgeld. Voor de overkapping van de zuidelijke ring zal vanaf het najaar eenzelfde oefening worden gemaakt.”

Ondermaats

Over de modal shift zijn de burgerbewegingen minder euforisch. “De modal shift blijft een knelpunt, dat besef is er”, zegt Peter Vermeulen. “Alexander D’Hooghe heeft in het voorjaar de opdracht gekregen uit het Routeplan 2030 een lijst te distilleren van prioritaire modal shift-projecten. Einde dit jaar wordt hiervan resultaat verwacht.”

“Intussen vraagt het politiek stuurcomité aan Lantis, dat eerder al fietspaden en P&R’s heeft gerealiseerd, de interne organisatie en samenwerking met de andere overheden te versterken om zo de bijkomende projecten van de intendant samen met lokale besturen op te nemen voor uitvoering vanaf 2025”, zegt Vermeulen. “Tegelijk werken we binnen de Vervoerregio mee aan een inhaaloperatie voor De Lijn, met onder andere de focus op meer personeel en materieel en een betere doorstroming. Ook aan de betrouwbaarheid van De Lijn die momenteel ondermaats is, moet verder worden gewerkt. Het plan Basisbereikbaarheid moet stelselmatig worden gerealiseerd in 2023-2026.”

Horta-avond van de burgerbewegingen, woensdag 19 oktober om 20 u in zaal Horta, Hopland, Antwerpen.

MEER OVER Oosterweel

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio