Gusta Van den Putte: “Het portret van Ann Salens staat mij na aan het hart.”  © BERT DE DEKEN

Weduwe Kempense kunstschilder zoekt bestemming voor portret modeontwerpster Ann Salens: “Ideaal als het in het ModeMuseum terechtkomt”

Turnhout -

Gusta Van den Putte (95) is als behoedster van een rijke artistieke erfenis helder en spraakzaam, ondanks haar hoge leeftijd. Ze probeert als weduwe van kunstschilder Marcel Vandenven zijn nalatenschap een bestemming te geven. Van den Putte bezit nog wel wat werken van haar overleden man, onder meer een fraai jeugdportret van de betreurde Antwerpse modeontwerpster Ann Salens (1940-1994).

Noreen Muhammad

Het huis van Gusta Van den Putte puilt uit van de portretten, landschapsschilderijen en kunstboeken. Ze toont met veel trots de werken van haar overleden echtgenoot Marcel Vandenven en richt haar aandacht op een jeugdportret van de overleden bekende modeontwerpster Ann Salens. “Ik heb de eer gehad om bijna een eeuw in goede gezondheid te leven. Ik heb een mooi leven gehad en kijk er met mooie herinneringen op terug. Mijn echtgenoot stierf in oktober 1984. Hij heeft veel prominente werkjes achtergelaten. Eén van de nagelaten schilderijen is het portret van Ann Salens tijdens haar jeugdjaren. Ik wil het schilderij niet verkopen, maar het een mooie plaats geven. Het zou ideaal zijn mocht haar portret in het ModeMuseum van Antwerpen terechtkomen, waar enkele van haar fijnste creaties te bewonderen zijn.”

Eerste Belgische modeontwerpster

“Ann Salens heeft haar leven grotendeels in Antwerpen doorgebracht. Ze was de trotse eigenaar van een winkel in de Antwerpse Wolstraat. Ze werd destijds pimpeljoentje (lieveheersbeestje in bepaalde dialecten, red.) genoemd. Salens heeft ook bijgedragen om de stad op het vlak van mode een plaats te geven op de wereldkaart. Daarbovenop werd ze vereerd met de titel van de eerste Belgische internationale modeontwerpster. Ze was een pionier in haar vak”, vertelt Gusta Van den Putte.

“Ann had charme. Ze was goedlachs, joviaal en levenslustig. Ondanks het feit dat ze een moeilijk leven heeft gekend, straalde ze altijd positiviteit uit. In de wereld van haute couture kreeg ze erkenning voor haar franjejurk, een gebreide jurk waarin lange lussen gehaakt werden. De kleding die ze maakte voor artiesten zoals Ann Christy en Nicole & Hugo zijn in het modemuseum te bewonderen. Het portret van de jonge Ann Salens ligt me na aan het hart. Ze is een bekend figuur geweest in België en ze verdient een mooie plaats in haar stad Antwerpen.”

“Marcel leerde Ann kennen via haar oom. Omdat ze altijd een glimlach op haar gezicht had, besloot hij om een portret van haar te schilderen. Hij voerde eerst een kennismakingsgesprek met haar en het klikte meteen. Of Marcel en Ann goed bevriend waren? Dat kan ik me niet zo goed herinneren”, zegt mevrouw Van den Putte.

“Ondanks het feit dat Ann Salens een moeilijk leven heeft gekend, was ze altijd joviaal, goedlachs en levenslustig.” © BERT DE DEKEN

Kempense landschappen

Gusta Van den Putte blikt terug op de tijd toen ze zich helemaal inzette om het werk van haar echtgenoot tot zijn recht te laten komen. Hij werd bekend als schilder van Kempense landschappen, maar in grootorde halen zijn geschilderde en getekende portretten het. Naast een reeks bekende kunstenaars tekende hij ook talloze portretten van mensen die zijn manier van weergeven apprecieerden. Vlaamse kunstenaars zoals componisten Flor Peeters en Jef Van Hoof, auteurs Louis Paul Boon en Jef De Belder en vele anderen bevinden zich in het Letterenhuis in Antwerpen.

“De technieken waarmee Marcel zijn portretten tekende varieerden. Hij maakte gebruik van sanguine (bloedkrijt, red.) en witkrijt, zwart potlood en houtskool. Hij ondertekende al zijn werken met Marc. Vandenven. Zijn talloze portretten waren in heel wat Kempense huiskamers te vinden. Ik hoop oprecht dat de voetsporen die hij heeft achtergelaten in de Kempense kunstwereld niet zomaar verloren gaan.”

De Antwerpse modeontwerpster Ann Salens met kunstenaar Marcel Vandenven. © BERT DE DEKEN

Volgens mevrouw Van den Putte verdient iemand met de allure van Ann Salens een verdienstelijke plaats in het kunstpatrimonium van de Stad Antwerpen. Als u belangstelling heeft of een geschikte plaats voor het schilderij weet, contacteer dan Noreen Muhammad. e-mail: noreen.muhammad@gazetvanantwerpen.be.

©  BERT DE DEKEN

MEER OVER Mode Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio